16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι 9 φράσεις που χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν ανασφάλειες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι έχουν δύναμη, αυτοπεποίθηση και αρκετή άνεση, ώστε να τολμούν να κάνουν ό,τι έχει νόημα για αυτούς. H Δρ. Κόρτνι Γουόρεν, ψυχολόγος με σπουδές στο στο Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι αυτή η αίσθηση σιγουριάς τους κάνει πιο ικανούς να αντιμετωπίζουν συγκρούσεις – κυρίως επειδή δεν αναζητούν εξωτερική επικύρωση.

Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να φτάσεις εκεί. Εάν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις εννέα φράσεις, είστε συναισθηματικά πιο ασφαλείς από τους περισσότερους ανθρώπους:

1. «Άσε με να το σκεφτώ πριν απαντήσω»

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ασφαλών ανθρώπων είναι ότι αρθρώνουν καλά τον εαυτό τους. Επιλέγουν τις απαντήσεις τους προσεκτικά και δεν είναι παρορμητικοί στις αντιδράσεις τους.

Παρόμοιες φράσεις:

«Είμαι πραγματικά απογοητευμένος και χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Δεν θέλω να πω κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσω αργότερα».

«Δεν έχω απάντηση αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να ξαναδούμε αυτήν τη συζήτηση αύριο;»

2. «Όχι»

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι αισθάνονται άνετα να θέτουν όρια. Είναι ξεκάθαροι για το τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν με βάση τις δικές τους ηθικές αρχές, ανάγκες και επιθυμίες.

Παρόμοιες φράσεις:

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω με αυτό γιατί έχω πάρα πολλές άλλες δεσμεύσεις».

«Σας ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω».

3. «Δεν νιώθω άνετα με αυτό»

Πάντα γνωστοποιούν τις ανάγκες τους με σεβασμό. Αυτό σημαίνει ότι δηλώνουν πώς αισθάνονται όταν κάποιος τους φέρεται άσχημα. Εάν αισθάνονται ότι τα όριά τους παραβιάζονται, θα λάβουν μέτρα για να κάνουν αλλαγές.

Παρόμοιες φράσεις:

«Όταν λες τέτοια πράγματα, νιώθω πληγωμένος και θυμωμένος».

«Αν μου συμπεριφέρεσαι έτσι, θα απομακρυνθώ γιατί δεν είναι υγιές για μένα».

4. «Αυτός είμαι και είμαι περήφανος για αυτό»

Είναι συνεπείς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στον κόσμο. Αυτό κάνει το να είστε κοντά τους προβλέψιμο και ασφαλές, επειδή οι φίλοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα γνωρίζουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι.

Παρόμοιες φράσεις:

«Αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε»«Μπορεί να μην σας αρέσει αυτό σε μένα, αλλά είμαι εντάξει με αυτό».

5. «Είμαι πράγματι έτσι;»

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να εξετάζουν την κριτική χωρίς να επικρίνονται. Εάν λάβουν αρνητικά σχόλια, δεν τα παίρνουν προσωπικά. Αντίθετα, το βλέπουν ως μια ευκαιρία για αυτοβελτίωση.

Παρόμοιες φράσεις:

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το κάνω τόσο συχνά. Ευχαριστώ που το επισήμανες».«Ουάου, υποθέτω ότι πραγματικά λέω αυτή τη φράση πολύ».

6. «Θα το δουλέψω»

Σε ουσιαστικές σχέσεις, συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι θα κάνουν μια προσπάθεια να αλλάξουν όταν είναι απαραίτητο. Γνωρίζουν ότι η ανάληψη δράσης είναι το κλειδί για την προσωπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των συνδέσεων.

Παρόμοιες φράσεις:

«Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι σημαντικό για σένα, οπότε θα προσπαθήσω να είμαι πιο συμπονετικός όταν σου μιλάω».

«Δεν είμαι πολύ καλός στο να είμαι υπομονετικός. Θα εξασκηθώ στο να είμαι λιγότερο πιεστικός».

7. «Λυπάμαι που δυσκολεύεσαι. Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Η ενσυναίσθηση και η μη επικριτική φύση τους στις σχέσεις τους κάνει σπουδαίους στο να είναι υποστηρικτικοί. Καταλαβαίνουν επίσης ότι αν κάποιος έχει μια κακή μέρα, δεν είναι ένας προβληματισμός πάνω του.

Παρόμοιες φράσεις:

«Φαίνεσαι αναστατωμένος και θα ήθελα να σε βοηθήσω».«Βλέπω ότι είναι δύσκολο για σένα, αλλά έχεις την υποστήριξή μου».

8. «Αυτό έχει σημασία για μένα»

Το να έχουμε ένα σταθερό σύστημα πεποιθήσεων είναι το κλειδί για να είμαστε συναισθηματικά ασφαλείς επειδή καθοδηγεί τις επιλογές μας. Όταν παραβιάζεται μια αξία, οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να τηρούν μια στάση για αυτό που πιστεύουν ότι είναι ηθικό και δίκαιο.

Παρόμοιες φράσεις:

«Με ενδιαφέρει πραγματικά αυτό, ακόμα κι αν δεν το κάνεις».

«Δεν νομίζω ότι ενεργείς με ηθικό τρόπο και δεν μπορώ να το παρακολουθήσω χωρίς να υπερασπιστώ αυτό που πιστεύω ότι είναι ανθρώπινο».

9. «Θα προσπαθήσω!»

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει μια αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας που τους λέει ότι θα είναι εντάξει, ακόμα κι αν μια νέα προσπάθεια αποτύχει. Αυτό τους επιτρέπει να πειραματιστούν με νέα πράγματα, όπως χόμπι, φιλίες, ταξίδια και ακόμη και προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό