22.9 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Οι 5 χειρότεροι τυφώνες όλων των εποχών στις ΗΠΑ – Οι μεγαλύτερες καταστροφές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο τυφώνας Μίλτον έφυγε, αφήνοντας πίσω του θανάτους και καταστροφές.

Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, έρχεται να ξυπνήσει μνήμες από τη φονική και καταστροφική δύναμη άλλων τροπικών κυκλώνων που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάθος ενός αιώνα.

Ο ιστότοπος StudyFinds συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα 5 χειρότερα τέτοια γεγονότα από το 1900 έως σήμερα.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως προς την ένταση και τη συχνότητα των τυφώνων, η εμφάνιση του τυφώνα Milton υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της κατανόησης αυτών των ιστορικών ακραίων εκδηλώσεων της φύσης.

Γκάλβεστον, Τέξας (1900)

Ίσως ο χειρότερος τυφώνας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώθηκε στο Γκάλβεστον του Τέξας το 1900. «Αυτός ο τυφώνας θέτει το ρεκόρ για τις περισσότερες απώλειες μέχρι σήμερα, με εκτιμώμενους 8.000 έως 12.000 θανάτους. Ο τυφώνας κατηγορίας 4 έπληξε την πόλη Γκάλβεστον τον Σεπτέμβριο του 1900, με ανέμους άνω των 217 χλμ. την ώρα. Η πόλη δεν ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο θα έπρεπε, γιατί, δυστυχώς, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ήταν λανθασμένες όσον αφορά το πού κατευθυνόταν η καταιγίδα. Η επιστήμη των τυφώνων ήταν πολύ νέα, σε σημείο που δεν είχαν καν προβλέψει ότι η καταιγίδα θα έμπαινε στον Κόλπο του Μεξικού», εξηγεί το Green Matters.

After the 1900 Galveston hurricane, relief supplies were brought in. People were desperate; this distribution center had to be guarded by armed guards.

If you like Traces of Texas and would consider helping preserve it forever, please click here: https://t.co/7qoliDBvFA pic.twitter.com/lN8ypHW4t3

— Traces of Texas (@TracesofTexas) February 1, 2023

Ο «Μεγάλος Τυφώνας του Γκάλβεστον» του 1900 παραμένει η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Έφτασε στην ξηρά στις 8 Σεπτεμβρίου 1900 ως τυφώνας κατηγορίας 4 με ανέμους 233 χλμ. την ώρα. Αφού διέσχισε την Κούβα ως τροπική καταιγίδα, αναδύθηκε από την ευθεία της Φλόριντα και γρήγορα εντάθηκε και εξελίχθηκε σε τυφώνα. Η καταιγίδα συνέχισε να αναπτύσσεται στον Κόλπο του Μεξικού, αποκτώντας δύναμη πριν κάνει μια δεξιά στροφή στο Τέξας. Το Γκάλβεστον επλήγη με καταστροφικές ζημιές, αλλά η καταστροφή δεν περιορίστηκε στην περιοχή του Κόλπου. Η καταιγίδα συνέχισε την πορεία της βόρεια και σιγά-σιγά εξασθενούσε καθώς πέρασε πάνω από την Οκλαχόμα, τις Μεγάλες Λίμνες και το Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία στον Καναδά», τονίζει το Fox 13 News.

Η καταιγίδα κατηγορίας 4, με ανέμους που ξεπερνούν τα 217 χλμ. την ώρα, σάρωσε τη νησιωτική πόλη Γκάλβεστον του Τέξας, καταστρέφοντας πάνω από 3.600 κτίρια και αφήνοντας περίπου 30.000 ανθρώπους άστεγους.

Λίμνη Okeechobee, Φλόριντα (1928)

Ο επόμενος, ιστορικών διαστάσεων, τυφώνας, στη λίστα, καταγράφηκε στη Φλόριντα και είχε καταστροφική επίδραση στις ζωές των μαύρων αγροτών.

1928 Hurricane killed 2,500 in Lake Okeechobee communities.

*Storm was depicted in the movie “There Eyes Were Watching God,” based on Zora Neale Hurston’s book of same name.

Pics below:1. A memorial statue in Belle Glade, Florida.2. A mass funeral for victims. https://t.co/69l7F7EkGC pic.twitter.com/gMYNh89sBy

— Nobly.Rogue (@NoblyRogue) October 1, 2022

«Το 1928, δεν ζούσαν πολλοί άνθρωποι στη Φλόριντα, και η περιοχή γύρω από τη λίμνη Okeechobee ήταν γεμάτη από αγρότες. Οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν για τον επερχόμενο τυφώνα κατηγορίας 4, απλώς δεν τους δόθηκε ακριβής ώρα άφιξης. Αφού σκέφτηκαν ότι η καταιγίδα είχε έρθει και είχε φύγει, επέστρεψαν στα σπίτια τους για να τους υποδεχτούν σύντομα άνεμοι με ταχύτητα 225 χλμ. την ώρα και κύματα νερού που εξαφάνισαν τα σπίτια, με αποτέλεσμα περίπου 2.500 έως 3.000 θύματα», σημειώνει το Green Matters.

Οι ζημιές και οι ανθρώπινες απώλειες σε αυτό το γεγονός ανέδειξαν την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές. «Ο τυφώνας San Felipe-Okeechobee ήταν ένας τυφώνας κατηγορίας 4 που έπληξε τη Φλόριντα στις 16 Σεπτεμβρίου 1928. Προκάλεσε κύμα καταιγίδας που έσπασε το ανάχωμα που περιβάλλει τη λίμνη Okeechobee και πλημμύρισε τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα περίπου 2.500 θανάτους», προσθέτει το Americans Oceans.

Τυφώνας Maria (2017)

Ένας από τους πιο πρόσφατους τυφώνες στη λίστα, αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση για τη δύναμη της φύσης.

«Με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους άνω των 281 χλμ. την ώρα, ο τυφώνας Maria έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και προκαλώντας υλικές ζημιές σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παραμένει ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στα νησιά του Ατλαντικού στην καταγεγραμμένη ιστορία», σύμφωνα με τον ιστότοπο Morgan & Morgan.

Ο τυφώνας αυτός προκάλεσε ένας από τα πιο παρατεταμένα μπλακάουτ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τυφώνας Camille (1969)

«Όταν ο τυφώνας Camille έφτασε στην ξηρά το βράδυ της 17ης Αυγούστου 1969, κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Μισισιπή κοντά στο Waveland, είχε ταχύτητα ανέμου 281 χλμ. την ώρα». Ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα δεδομένα της επανάλυσης μετά την καταιγίδα. Η ακριβής ταχύτητα του ανέμου δεν είναι γνωστή επειδή «ο τυφώνας κατέστρεψε όλα τα όργανα καταγραφής ανέμου στην περιοχή της ξηράς», σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», αναφέρει το Reader’s Digest.

«Λόγω της ισχύος του, που έσπασε ρεκόρ, ο τυφώνας Camille κατέστρεψε όλα τα όργανα μέτρησης ανέμου που είχαν στηθεί στον κόλπο Γκάλβεστον. Ο Camille βγήκε στην ξηρά συμπαγής, προκαλώντας ένα κύμα καταιγίδας 24 ποδιών. Το απίστευτο κύμα καταιγίδας ήταν ο κύριος λόγος που έχασαν τη ζωή τους 259 άνθρωποι. Το μονοπάτι της καταστροφής του Camille άφησε πίσω του 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές, οι οποίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν η καταιγίδα είχε μεγαλώσει σε μέγεθος πριν φτάσει στην ξηρά», προσθέτει το Morgan & Morgan.

Η άνευ προηγουμένου ένταση της καταιγίδας εξάλειψε ολόκληρες κοινότητες, αφήνοντας πίσω του ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής και οικογένειες που ανατράπηκαν τα πάντα στη ζωή τους, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Τυφώνας Katrina (2005)

Ποιοι δεν θυμούνται την απόκοσμη εικόνα της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης, που παρέμεινε μια «λίμνη» με ερείπια, για δεκάδες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina.

«Ο τυφώνας Katrina ήταν ένας τυφώνας κατηγορίας 5 που έπληξε την ακτή του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών στις 29 Αυγούστου 2005. Το κύμα καταιγίδας έσπασε τα αναχώματα στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα πάνω από 1.800 θανάτους», γράφει το American Oceans.

#OTD in 2005, Hurricane Katrina made landfall in the U.S. just east of New Orleans. Within 48 hours, two NGA Mobile Integrated Geospatial-Intelligence Systems and 26 analysts were in route to the affected area. pic.twitter.com/nbpRriZFJx

— NGA (@NGA_GEOINT) August 29, 2022

Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Katrina το 2005 ανέδειξε κραυγαλές ανεπάρκειες ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου από το κράτος και την αμερικανική κυβέρνηση, αλλάζοντας για πάντα το πρόσωπο της Νέας Ορλεάνης και της Ακτής του Κόλπου. Ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους τυφώνες στην αμερικανική ιστορία.

«Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταιγίδας και ενός παραβιασμένου συστήματος αναχωμάτων που προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε πάνω από το 80% της Νέας Ορλεάνης. Ο λογαριασμός υλικών ζημιών για τον τυφώνα Katrina ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τo Morgan & Morgan.

Επρόκειτο για την ακριβότερη φυσική καταστροφή σε επίπεδο υλικών ζημιών και τον τρίτο πιο θανατηφόρο τυφώνα που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό