29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Οι Χούθι «πυροδοτούν» ασφάλιστρα – ναύλους

Ειδήσεις Ελλάδα

Δραματική αύξηση παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ναυτικούς, αλλά παράλληλα και τις ανησυχίες για περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά.

Σε τουλάχιστον δύο σοβαρές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον εμπορικών πλοίων υπάρχει ένας αγνοούμενος ναυτικός και ένας ακόμα σοβαρά τραυματίας, ενώ σε κατάσταση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονται οι ασφαλιστές, που δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε νέα αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου.

Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Drewry παρουσιάζει αύξηση κατά 2%, στα 4.801 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών αυτή την εβδομάδα, ενώ παρουσιάζει ανοδική πορεία κατά 202% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι. Ο τελευταίος σύνθετος δείκτης Drewry WCI των 4.801 δολαρίων ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft είναι 238% υψηλότερος από τις μέσες τιμές του 2019 (προ πανδημίας) των 1.420 δολαρίων.

Ο μέσος σύνθετος δείκτης για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 3.443 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft, δηλαδή 707 δολάρια υψηλότερα από τη μέση τιμή 10ετίας των 2.736 δολαρίων (η οποία διογκώθηκε από την εξαιρετική για τα ναύλα περίοδο Co 2020-22).

Οι τιμές των ναύλων από τη Σαγκάη προς τη Γένοβα και από το Ρότερνταμ προς τη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά 3% σε 6.862 και 661 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών αντίστοιχα.

Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ και από τη Νέα Υόρκη προς το Ρότερνταμ διογκώθηκαν κατά 2% σε 6.177 και 640 δολάρια ανά feu αντίστοιχα. Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες και από τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 1% στα 6.025 και 7.299 δολάρια ανά 40ft box αντίστοιχα. Η Drewry αναμένει ότι οι ναύλοι από την Κίνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη εβδομάδα λόγω των προβλημάτων συμφόρησης στα ασιατικά λιμάνια.

Η Διεθνής Ένωση Εφοπλιστών Ξηρού Φορτίου INTERCARGO καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι που, όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου, στοχεύουν σκόπιμα αθώους άμαχους ναυτικούς και πλοία που πλέουν ειρηνικά στα διεθνή ύδατα.

Παράλληλα ζήτησε απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις σκόπιμες και στοχευμένες επιθέσεις τους κατά αθώων ναυτικών, ενώ κάλεσε τα εμπλεκόμενα κράτη να ενισχύσουν περαιτέρω τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή.

Βοήθεια στο Tutor

Ακυβέρνητο και αναμένοντας βοήθεια, παραμένει κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας Tutor, που έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στο μηχανοστάσιό του από δύο επιθέσεις με πυραύλους που πραγματοποίησαν οι μαχητές Χούθι.

Στο σημείο βρίσκεται πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει αλλαγή στον τρόπο των επιθέσεων των Χούθι, καθώς αυτές έγιναν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και με πυραύλους από μικρό σκάφος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από ναυτιλιακές πηγές, κατά την καταμέτρηση του πληρώματος στο Tutor, στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι, δεν βρέθηκε ένας μηχανικός και έχει αναφερθεί ως αγνοούμενος.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η σορός του πιθανότητα είναι παγιδευμένη στο πλημμυρισμένο μηχανοστάσιο. Στο σημείο του συμβάντος αναμένονται δύο μεγάλα ρυμουλκά, πιθανότητα αύριο Κυριακή, της Tsavliris Salvage Group, το Gladiator (κατασκευής 1977) 15.000 ίππων και το Hercules (κατασκευής 2009) 5.150 ίππων, προκειμένου να συνδράμουν σε μια επιχείρηση για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο κοντινότερο ασφαλέστερο λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί.

Διπλό χτύπημα

Μετά την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο ένα άλλο πλοίο, το M/V Verbena, μεταφοράς χύδην φορτίων με σημαία Παλάου, ουκρανικής ιδιοκτησίας και πολωνικής εκμετάλλευσης, χτυπήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες από έναν αντιβαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την ελεγχόμενη από τους Χούθι περιοχή της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με την Centcom, Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά ενώ τραυμάτισε σοβαρά ένα από τα μέλη του πληρώματός του. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να ενεργεί με τους εταίρους της για να καταστήσει τους Χούθι υπόλογους και να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι δύο απανωτές σοβαρές επιθέσεις μέσα στην εβδομάδα προκαλούν σοβαρή ανησυχία, ενώ οι Χούθι έχουν αναφέρει ότι η εκστρατεία τους θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό