27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι χορηγοί «ψηφίζουν» Κάμαλα Χάρις: Δωρεές 46,7 εκατ. τις πρώτες ώρες μετά την υποψηφιότητά της

Ειδήσεις Ελλάδα

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή (τοπική ώρα· τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μια μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

«Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μια μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024», διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής στους Νew York Times «αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στιγμή συγκέντρωσης δωρεών στην ιστορία του Δημοκρατικού κόμματος».

Μπορεί η Χάρις να κληρονομήσει τα μετρητά της εκστρατείας του Μπάιντεν;

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT είναι το ερώτημα των 96 εκατομμυρίων δολαρίων: Μπορεί η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις να κληρονομήσει απρόσκοπτα το τεράστιο χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο πολεμικό του σεντούκι για το εισιτήριο Μπάιντεν-Χάρις;

Η απάντηση είναι πιθανό να είναι νομικά απλή αλλά πολιτικά φορτισμένη.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν την Κυριακή, οι Ρεπουμπλικάνοι φάνηκαν έτοιμοι να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον λογαριασμό. Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μηνύσεων που σχετίζονται με πιθανή μεταφορά και χρήση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του θέματος, ανέφεραν το Σάββατο οι New York Times.

Αλλά η Ντάρα Λίντενμπαουμ, επίτροπος στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, είπε ότι επειδή η κα Χάρις ήταν ήδη στη δήλωση εγγραφής της επιτροπής εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις, τα χρήματα ήταν δικά της.

«Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι ανοιχτό ερώτημα», είπε σε συνέντευξή της η κ. Lindenbaum, διορισμένη από τους Δημοκρατικούς. Η F.E.C., ένα εξαμελές, δικομματικό συμβούλιο, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τυχόν νομικές αμφισβητήσεις στις κινήσεις της εκστρατείας.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο», είπε η κ. Λίντενμπαουμ, προσθέτοντας, για έμφαση: «Εάν η Καμάλα Χάρις είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα στον λογαριασμό».

Ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν φάνηκε να μην αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τη νόμιμη ιδιοκτησία αυτών των χρημάτων. Αφού την ενέκρινε, ακολούθησε αυτή την ανάρτηση με μια άλλη στο X, γράφοντας: «Και αν είσαι μαζί μας, κάνε δωρεά στην καμπάνια της εδώ».

Συνδέθηκε με τον ιστότοπο ActBlue της εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις, όπου η σελίδα δωρεών έγραφε: «Δωρείστε στην εκλογή της Κάμαλα Χάρις».

Και το απόγευμα της Κυριακής, η επιτροπή εκστρατείας «Μπάιντεν για τον Πρόεδρο» κατέθεσε επίσημα έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για να μετονομαστεί σε «Χάρις για Πρόεδρος». Τα έγγραφα υποβλήθηκαν στις 4:51 μ.μ., σύμφωνα με το F.E.C.

Ακόμα, ο Sean Cooksey, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως F.E.C. πρόεδρος, πρότεινε πιθανή αβεβαιότητα σε ένα κρυπτικό μήνυμα στο X νωρίτερα την Κυριακή, δημοσιεύοντας ένα τμήμα του ομοσπονδιακού εκλογικού νόμου: «Εάν ο υποψήφιος δεν είναι υποψήφιος στις γενικές εκλογές, όλες οι συνεισφορές που έγιναν για τις γενικές εκλογές είτε θα επιστραφούν είτε θα επιστραφούν στους συνεισφέροντες ή επαναπροσδιορίστηκε …, ή ανακατανεμήθηκε…, ανάλογα με την περίπτωση.”

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό