20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν τα δύο ελληνικά πλοια

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη των δύο τάνκερ, ελληνικών συμφερόντων που έπλεαν  στον  Περσικό Κόλπο.

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Ελικόπτερα των ιρανικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στο κατάστρωμα των δυο πλοίων που έπλεαν στον Περσικό το ένα σε διεθνή ύδατα και το άλλο κοντά στις ιρανικές ακτές και κατέλαβαν τα δυο πλοία στα οποία επιβαίνουν στο ένα 2 και στο άλλο 7 Έλληνες ναυτικοί

 Και τα δύο δεξαμενόπλοια οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Ερωτηθείς  , ο Τίμοθι Χόκινς, διοικητής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, είπε στο AP ότι «το παρακολουθούμε», και αρνήθηκε να σχολιάσει περαι

Το γεγονός θεωρείται ως αντίποινα για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Επρόκειτο για το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο Pegas με 19 ναυτικούς, Ρώσους υπηκόους.Τελικά το πλοίο αποδεσμεύτηκε  καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία του είχε μεταβιβαστεί  σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο που έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.

Τότε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί  χαρακτηρίζοντάς την κίνηση ως «διεθνή ληστεία». 

 

Διάβημα διαμαρτυρίας

Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε, δε, για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των εξελίξεων το Υπουργείο συνιστά, εξάλλου στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό