33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Οι τρεις επιλογές για τους μισθοφόρους της Wagner

Ειδήσεις Ελλάδα

Στους Ρώσους απευθύνθηκε με διάγγελμά του ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τους μισθοφόρους μαχητές και τους διοικητές του Wagner που υποχώρησαν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Ο Πούτιν μιλούσε από το εσωτερικό του Κρεμλίνου στη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS. Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια του διαγγέλματος δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η κατάσταση έδειξε πως κάθε εκβιασμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει, ενώ πρόσθεσε ότι αποφεύχθηκε η αιματοχυσία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως». Δήλωσε επίσης ότι έδωσε εντολή «να αποφευχθεί η αιματοχυσία» που ήθελαν όπως τόνισε η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατά τη διάρκεια της ματαιωθείσας ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ. «Ήδη από την αρχή των γεγονότων, ελήφθησαν μέτρα βάσει των άμεσων οδηγιών μου ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη αιματοχυσία», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το RIA, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Λευκορώσο Λουκασένκο για την συμβολή του στην επίλυση της κατάστασης.

Απευθυνόμενους προς τους στρατιώτες της Wagner δήλωσε ότι έχουν την ευκαιρία είτε να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ή να επιστρέψουν στους συγγενείς και τους φίλους τους, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει στη Λευκορωσία.

Σημείωσε ότι οι αντίπαλοι της Μόσχας «έτριβαν τα χέρια τους, ονειρευόμενοι να πάρουν εκδίκηση για τις αποτυχίες τους στο μέτωπο και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αντεπίθεσης, αλλά δεν υπολόγισαν σωστά».

Μίλησε επίσης για το «θάρρος και την ανιδιοτέλεια των ηρωικών αεροπόρων που έπεσαν στη μάχη», ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει επισήμως ανακοίνωση για τα αεροσκάφη που η Βάγκνερ λέει ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της πορείας της προς τη Μόσχα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της οργάνωσης Βάγκνερ είναι επίσης Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό τους και στο κράτος. Το έχουν αποδείξει με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Η τελευταία ομιλία του Πούτιν προς το έθνος έγινε το πρωί του Σαββάτου, ενώ ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του Βάγκνερ ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Μόσχα.

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

«Συμμετέχουν ο γενικός εισαγγελέας Κρασνόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Κολοκόλτσεφ, ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου, ο διευθυντής της FSB Μπόρτνικοφ, ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς Ζολότοφ, ο διευθυντής της FSO Κότσνιεφ, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Μπαστρίκιν και ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Βαϊνό», σύμφωνα με το RIA Novosti.

με πληροφορίες από TASS, RIA, CNN, BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό