25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι τρεις εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Ειδήσεις Ελλάδα

Πιάστε, τώρα, χαρτί και μολύβι και… κυκλώστε ημερομηνίες: Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ειπώθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη ότι η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου για τις γιορτές του Πάσχα.

Έως τότε θα πρέπει να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση 10 νομοσχέδια. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή η Βουλή θα ανοίξει και πάλι στις 22 Απριλίου, αλλά είναι πολύ πιθανόν να κλείσει πάλι σχεδόν αμέσως. Καθότι την ημέρα αυτήν πιθανότατα να προκηρυχθούν οι εκλογές για την 21η Μαΐου, όπως πληροφορείται ο ΒΗΜΑτοδότης.

Εκτός εάν οι εκλογές πάνε πιο πίσω. Εάν όμως οι εκλογές διεξαχθούν την 21η Μαΐου, τότε ο Πρωθυπουργός την 22α Απριλίου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει τις εκλογές.

Αμέσως μετά θα αντικατασταθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από έναν υπηρεσιακό υπουργό, κατά πάσα πιθανότητα από καθηγητή Πανεπιστημίου ως είθισται. Επίσης θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως υφυπουργός ο Γιάννης Οικονόμου καθότι είναι καλύτερο να είσαι υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής, παρά μόνον υποψήφιος βουλευτής.

Οι τρεις εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι εκλογές λοιπόν (για την πρώτη κάλπη, όπως λέγεται) έχουν κλειδώσει για την 21η Μαΐου. Η δεύτερη κάλπη όμως; Και αυτή όπως φαίνεται έχει κλειδώσει (εκτός εάν συμβεί κάτι το απρόοπτο) για την 2α Ιουλίου. Έως τότε: Θα υπάρξουν οι διερευνητικές εντολές (από Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη), που εάν δεν καρποφορήσουν, τότε θα γίνει ο καθορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία βάσει Συντάγματος μπορεί να τοποθετήσει (εάν το θελήσει) υπουργούς και υφυπουργούς χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Συζητείται το ενδεχόμενο εάν θα παραμείνουν ή όχι στη θέση τους ως υπηρεσιακοί υπουργοί οι κκ. Παναγιωτόπουλος (Άμυνας) και Δένδιας (Εξωτερικών), αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αυτό. Και ξέρετε γιατί; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως ακόμα δεν ρωτήθηκε. Όπως μαθαίνω από την Κουμουνδούρου ότι δεν θα είχε αντίρρηση να παραμείνει ο Νίκος Δένδιας όχι όμως και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.Ποιος θα είναι όμως ο Πρωθυπουργός (προσοχή υπηρεσιακός πρωθυπουργός και όχι μεταβατικός);

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα είναι ο επικρατέστερος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Καθότι συγκεντρώνει όλα τα προσόντα που απαιτεί το Σύνταγμα. Ήτοι, είναι ο αρχαιότερος των άλλων δύο προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και δεν είχε διατελέσει (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) στο παρελθόν πρωθυπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό