16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται επιδόματα αλλά μέτρα διαφύλαξης του εισοδήματός τους.

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλα τα νοικοκυριά των συνταξιούχων οδηγούνται σε συρρίκνωση του πραγματικού τους εισοδήματος με αποτέλεσμα η πραγματική τους αγοραστική δύναμη να έχει μειωθεί έως και 40%. Ούτε το επίδομα προσωπικής διαφοράς των 200, 250 και 300 ευρώ, που θα δοθεί σε 1,1 εκατ. συνταξιούχων, οι οποίοι είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη αύξηση, αλλά ούτε και η χορήγηση των 100 ευρώ κατ’ αποκοπή ανά μήνα αναμονής (σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 72 μήνες) της επικουρικής σύνταξης σε 40.000 συνταξιούχους επικουρικών συντάξεων, που έχουν καταθέσει αιτήματα συνταξιοδότησης και έχουν λάβει ήδη τις κύριες συντάξεις τους είναι μέτρα που θα ενισχύσουν ουσιαστικά το εισόδημα των συνταξιούχων.

Αντί λοιπόν να δοθεί πραγματική αύξηση όλων των συντάξεων στο σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων και να αποσυνδεθεί ο συμψηφισμός των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά, επιλέχθηκε να αποκλειστούν 910.000 εξ αυτών. Ενώ και αρκετοί από τους υπόλοιπους συνταξιούχους, έλαβαν αυξήσεις ελάχιστες, οπωσδήποτε πολύ κατώτερες του πληθωρισμού, που για το 2022 σκαρφάλωσε στο 9,6%. Ενώ, όσον αφορά την χορήγηση των 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής της επικουρικής σύνταξης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, το ποσό αυτό δεν είναι επιπλέον χρήματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, αλλά θα συμψηφιστούν με τα χρήματα που θα λάβουν όταν εκδοθεί η οριστική επικουρική τους σύνταξη. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ταχεία εκκαθάριση των 120.000 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν.

Προκειμένου λοιπόν να στηριχτούν τα νοικοκυριά των ευάλωτων συνταξιούχων και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, θα πρέπει να τεθεί κατώτατο όριο ποσού σύνταξης το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό και παράλληλα με καθοριστικές παρεμβάσεις, όπως η θέσπιση απλών και σαφών κανονισμών ασφάλισης και η στελέχωση με νέο προσωπικό που διαθέτει επιστημονική επάρκεια να λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό