18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι (ρομποτικοί) σκύλοι πήραν… τα όπλα (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική εταιρεία Ghost Robotics είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες ένα ρομποτικό τετράποδο το οποίο έφερε πάνω του μια καραμπίνα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές η οποία μπορεί να χτυπά στόχους σε απόσταση άνω των χιλίων μέτρων.

Ένας Αλεξάντερ Αταμάνοφ, ιδρυτής μια ρωσικής εταιρείας κατασκευής ιπτάμενων οχημάτων τύπου hoverbike, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας ρομποτικός σκύλος να φέρει πάνω του το ρωσικής κατασκευής αυτόματο πολυβόλο όπλο PP-19 Vityaz. Το πολυβόλο είναι προσαρμοσμένο πάνω ένα ρομποτικό τετράποδο, το UnitreeYushu, το οποίο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και σχεδιάστηκε ως ρομποτικό κατοικίδιο και όχι ως στρατιώτης. Μάλιστα το ρομπότ αυτό πωλείται στο Διαδίκτυο έναντι περίπου τριών χιλιάδων δολαρίων, χωρίς φυσικά το πολυβόλο.

Στο βίντεο το ρομποτικό τετράποδο κινείται με το πολυβόλο και ρίχνει δοκιμαστικές βολές. Στο βίντεο είναι εμφανές ότι ο ρομποτικός σκύλος δεν είναι «εξοικειωμένος» με τη χρήση του πολυβόλου αφού σε κάθε βολή χάνει την ισορροπία του την οποία προσπαθεί να ανακτήσει στη συνέχεια. Μάλιστα ο Αταμάνοφ ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να κάθεται σε ένα καναπέ και ένα ρομπότ UnitreeYushu να του φέρνει ένα ποτήρι με καφέ.

Η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics που είναι η πρωτοπόρος και πιο μεγάλη εταιρεία κατασκευής ρομποτικών τετράποδων στον κόσμο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ρομποτικούς σκύλους που θα φέρουν και θα χρησιμοποιούν οπλισμό. Παρόλα αυτά έχουν κάνει την εμφάνιση τους εταιρείες που αναπτύσσουν ρομποτικά τετράποδα με διαφόρων ειδών επιθετικές λειτουργίες και δυνατότητες τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις.

Φυσικά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τέτοιου είδους ρομπότ να καταλήξουν και στα χέρια τρομοκρατικών ή εξετρεμιστικών ομάδων όπως και στα χέρια συμμοριών και κακοποιών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό