20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι προκλήσεις για τη φορολογική διοίκηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ δημοσίευσε κείμενο εργασίας της Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, με τίτλο Αναπροσανατολισμός και καλή διακυβέρνηση στην Φορολογική Διοίκηση.

Βασικά σημεία του κειμένου:

Η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων έγινε με γνώμονα τη μείωση του μισθολογικού κόστους και των δαπανών της και με κυρίαρχο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η βελτίωση των τότε διαρθρωτικών αδυναμιών της διοίκησης δεν απετέλεσε επιλογή των δανειστών και αφέθηκε στο μέλλον.

Στις σημερινές συνθήκες η αποτελεσματικότητα της δημόσιας λειτουργίας γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ως ικανότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων αλλά και ως ικανότητα διαρκούς ανταπόκρισης στις προσδοκίες των πολιτών.

Η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης απαιτεί μια νέα οπτική που πλαισιώνει την αρχή της αποτελεσματικότητας με αυτές του ηθικού, του αποδοτικού και του υπόλογου, με στόχο την αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και την κινητοποίηση της ανάπτυξης.

Η νέα οπτική επιχειρεί τη μετάβαση από την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών όρων χρέους στην εξυπηρέτηση των αναγκών του σήμερα (κρατικές δαπάνες για την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη δημόσια υγεία και την παιδεία) και των αναγκών του αύριο (κλιματική κρίση, αλλαγή αναπτυξιακού και επιχειρηματικού μοντέλου, νέες μορφές εργασίας, ρόλος του κράτους στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, διεθνής συνεργασία).

Δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό