15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Παλαιστίνιοι ακύρωσαν συμφωνία για εμβόλια από το Ισραήλ, που έληγαν σύντομα

Ειδήσεις Ελλάδα

Παλαιστίνιοι βγάζουν selfie μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού από μια ομάδα Ισραηλινών γιατρών σε σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Φεβρουαρίου 2021.

 

AP Photo/Oded Balilty, File 18.06.2021, 22:52

Η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσε σήμερα μια συμφωνία με το Ισραήλ να παραλάβει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων που λήγουν σύντομα, αφού συνειδητοποίησαν ότι η πρώτη παρτίδα λήγει νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με την Παλαιστίνια υπουργό Υγείας.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει μια συμφωνία για την αποστολή 1,4 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε αντάλλαγμα για τη λήψη ισάριθμου αριθμού δόσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή αργότερα μέσα στο έτος, μετέδωσε το Reuters.

Οι δόσεις επρόκειτο να «λήξουν σύντομα», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία. Η Παλαιστινιακή Αρχή είπε ότι είχαν «εγκριθεί για να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβολιασμού» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Μας είπαν ότι η ημερομηνία λήξης ήταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, κάτι που θα επέτρεπε πολύ χρόνο για χρήση», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ-Κάιλα. «Αλλά (η λήξη) αποδείχθηκε τον Ιούνιο. Δεν είναι αρκετός χρόνος για να τα χρησιμοποιήσουμε, οπότε τα απορρίψαμε», είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσε τη συμφωνία για το θέμα της ημερομηνίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής και έστειλε πίσω στο Ισραήλ την αρχική αποστολή περίπου 90.000 δόσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δέχτηκαν έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, με πολλούς να τους κατηγορούν ότι δέχονται εμβόλια χαμηλού επιπέδου, υπονοώντας ότι ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.

Το Ισραήλ, το οποίο άνοιξε όλες τις δραστηριότητες, μετά τον εμβολιασμό του περίπου 85% του ενήλικου πληθυσμού του, αντιμετώπισε κριτική για το ότι δεν μοιράστηκε τα εμβόλια του με τα 4,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας προς όφελος των ανθρώπων στην περιοχή», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν όμως διαφορετικά τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Pfizer είχε προτείνει τη μεταφορά των δόσεων αυτών ως τρόπο επιτάχυνσης της παράδοσης 4 εκατομμυρίων δόσεων, τις οποίες είχε ήδη πληρώσει η Παλαιστινιακή Αρχή σε συμφωνία που επιτεύχθηκε απευθείας με τη φαρμακοβιομηχανία.

«Δεν πρόκειται για συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά με την εταιρεία Pfizer», δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, πριν από την ακύρωση της συμφωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Παρασκευής, είπε ότι αξιωματούχοι υγείας που επιθεώρησαν τα εμβόλια διαπίστωσαν ότι «δεν πληρούν τα πρότυπα και έτσι αποφασίσαμε να τα επιστρέψουμε».

Τα εμβόλια της Pfizer, που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, έχουν διάρκεια ζωής έξι μηνών. Δεν ήταν όμως αμέσως σαφές πότε δημιουργήθηκε η παρτίδα του 1 εκατ. δόσεων που το Ισραήλ θα έδινε στους Παλαιστινίους.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι η παρτίδα εμβολίων που μεταφέρθηκαν την Παρασκευή πρόκειται να λήξει σε δύο εβδομάδες. 

Μέχρι σήμερα, περίπου 380.000 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και περίπου 50.000 στη Γάζα έχουν εμβολιαστεί. Περισσότερες από 300.000 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στις δύο περιοχές, αλλά και 3.545 θάνατοι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό