21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι νέες αντικειμενικές αλλάζουν και φόρους μεταβίβασεις ακινήτων- Παραδείγματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών βάζουν φωτιά στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα σπεύσουν να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που έρχονται στο φόρο μεταβίβασης από το νέο έτος. Αντίθετα στις περιοχές όπου οι αξίες μειώνονται οι φορολογούμενοι έχουν κάθε λόγο να καθυστερήσουν τις μεταβιβάσεις για τουλάχιστον έξι μήνες.Το επόμενο 6μηνο πωλητές και αγοραστές , στις περιοχές όπου αυξάνονται οι τιμές θα σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πριν από την 1η πρώτου του 22 που θα τεθούν σε εφαρμογή.

«Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων είναι ένας σημαντικός φόρος που θα επηρεαστεί. Όπως επίσης ο φόρος των γονικών παροχών και των κληρονομιών, επίσης ο φόρος χρησικτησίας και πάρα πολύ δημοτικοί φόροι που ακολουθούν κάθε φορά την μεταβίβαση ακινήτων», δηλώνει ο φοροτεχνικό Ζώης Κολιός. 

Ενδεικτικό είναι ότι για την αγορά ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου όπου η τιμή ζώνης ήταν 1.450 ευρώ και από τον Ιανουάριο αυξάνεται σε 2.050 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης σήμερα είναι 3.045 ευρώ και σε έξι μήνες ανεβαίνει στα 4.305 ευρώ. 

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Αντίθετα για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20% από τα 1750 ευρώ στα 1.400 ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.300 ευρώ και μειώνεται σε 5.040 ευρώ. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ΖωγράφουΔιαμέρισμα 70τ.μ.Τιμή ζώνης 2021   Τιμή ζώνης 20221.450 ευρώ                 2.050 ευρώ

Φόρος μεταβίβασης2021 3.045 ευρώ2022 4.305 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

ΠεντέληΔιαμέρισμα 120 τ.μ.Τιμή ζώνης 2021   Τιμή ζώνης 20221.750 ευρώ                1.400 ευρώ

Φόρος μεταβίβασης2021 6.300 ευρώ2022  5.040 ευρώ)

«Αυτοί που μένουν σε φτωχές γειτονιές και έχει πέσει η αξία να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν και αυτοί που όπως για παράδειγμα στην Μύκονο να πληρώνουν ανάλογα», αναφέρει ο Πολιτικός Μηχανικός Αναστασία Μπεληγιάννη.  

Εκτός από το φόρο μεταβίβασης, οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών επηρεάζουν μια σειρά από φόρους, τέλη και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 16. «Θα υπάρξει αύξηση στα έξοδα των συμβολαιογραφικών πράξεων, συμβολαίων, υποθηκοφυλακείων άρα τα κόστη αυξάνονται. Συνεπώς θα το μετράει πολύ. Η μεσιτεία, οι δικηγόροι οι μηχανικοί. Εξαρτάται τώρα το ακίνητο έτσι» δήλωσε η δικηγόρος Μαρία Φλώρου.

Σε κάποιες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν έως και 95%, ενώ σε περιοχές των Άνω Λιοσίων θα μειωθούν έως και 31%

Στο νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών εντάσσονται και 3.478 περιοχές με 4 στις 10 να καταγράφουν αύξηση τιμής κατά μέσο όρο 40%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Μύκονο όπου σε περιοχή εκτός συστήματος η τιμή κάνει άλμα 229% και από τα 1.200 ευρώ διαμορφώνεται σε 3.950 ευρώ.

«Η Μύκονος είναι ένας διεθνής επενδυτικός και τουριστικός προορισμός. Επειδή όμως οι εμπορικές αξίες είναι πολύ υψηλές γενικότερα για την αγορά ενός ακινήτου ο φόρος που αναλογεί είναι πολύ μικρός σε σχέση με το τίμημα» αναφέρει ο μεσίτης Μυκόνου Μανώλης Νταφούλης..

Παρά την υγειονομική κρίση, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν διαρκή αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Οι μεσίτες παρ’ όλα αυτά, ανησυχούν για το χρονικό σημείο εφαρμογής των νέων αξιών. 

«Η κτηματομεσιτική αγορά μόλις που προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μετά από την μακρά περίοδο στασιμότητας λόγω της πανδημίας. Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θεωρείται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων» δήλωσε η σύμβουλος επενδυτικών ακινήτων, Ευαγγελία Εγγλέζου.

Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε γίνει το 2018.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό