16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι κινήσεις της Μέλισσα μετά την εξαγορά της Terra Creta

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Δανάης Αλεξάκη[email protected]

Στον άξονα της μετεξέλιξής της σε έναν όμιλο τροφίμων με ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της ελληνικής παραγωγής κινείται η Μέλισσα Κίκιζας, η οποία μέσα από την εξαγορά της Terra Creta από την ΙOGR κάνει «ντεμπούτο» στην αγορά ελαιόλαδου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Αλέξανδρος Κίκιζας «θέλουμε να αναπτύξουμε ένα portfolio με τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η περίπτωση της Terra Creta ακολουθεί απόλυτα τη φιλοσοφία μας, καθώς είναι μια υγιής, κερδοφόρα εταιρεία, με καθετοποιημένη παραγωγή, διαθέτοντας ελαιοτριβείο και εμφιαλωτήριο, με το 95% του τζίρου της να κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές».

Μέσα από την εξαγορά της Terra Creta η Μέλισσα επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Κίκιζας «έχουμε την εμπειρία και τη γνώση ώστε να υποστηρίξουμε και την ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο σίγουρα η απόκτηση της Terra Creta γίνεται με το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στο εξωτερικό».

Οι διαδικασίες της συναλλαγής έχουν ολοκληρωθεί, με την Terra Creta να έχει περάσει από τα τέλη Νοεμβρίου στον έλεγχο της Μέλισσα, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέλισσα την τελευταία τριετία είχε δείξει την «επεκτατική» της προοπτική, συμμετέχοντας στην κούρσα διεκδίκησης τόσο της Μινέρβα Ελαιουργικής το 2019 όσο και της Pummaro το 2020. Φέτος, μετά την αποεπένδυση από τη Mediterranean Foods η αγορά ανέμενε την επόμενη κίνηση της Μέλισσα.

Κράτησε τον τζίρο

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών τη φετινή χρονιά, η Μέλισσα πέτυχε τη διατήρηση της δυναμικής των εσόδων του 2020, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, με γνώμονα ότι η κατηγορία των ζυμαρικών πέρυσι λόγω των lockdowns κατέγραψε υψηλές επιδόσεις στο ράφι. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κίκιζας, «σε όρους κερδοφορίας τα αποτελέσματα θα είναι επιβαρυμένα από τις ιδιαίτερα υψηλές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, με την τιμή στο σιτάρι να έχει αγγίξει τα 530 ευρώ/τόνο από 250 ευρώ/τόνο που διαμορφώνεται η μέση τιμή, καθώς και στο αυξημένο κόστος ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Μέλισσα έκλεισε το 2020 με ενισχυμένο τζίρο κατά 12,9%, στα 73,9 εκατ. και διπλασιασμό σχεδόν στα προ φόρων κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση περί το 35%, στα 5 εκατ. ευρώ.

Terra Creta

Αναφορικά με το νέο απόκτημα της Μέλισσα, την Terra Creta, αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων δραστηριοποιείται από το 2001 στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Το 2012 η Terra Creta εξαγοράστηκε από τον όμιλο επιχειρήσεων IOGR του Γιάννη Γρύλου (Skyexpress) και πλέον πέρασε στον έλεγχο της Μέλισσα.

Εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 40 αγορές και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2020 εμφάνισε έσοδα 19 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,9% σε σχέση με το 2019. Ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε η κερδοφορία, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 19,5%, στα 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 31%, στα 2,3 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν τα προ φόρων κέρδη και κατά 30% τα καθαρά αποτελέσματα, τα οποία ανήλθαν σε 1,38 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό