26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Οι Κινέζοι επιλέγουν την Τουρκία για επενδύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους κινέζους κατασκευαστές BYD και Chery Automobile σχετικά με επενδύσεις σε εργοστάσια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που ενδεχομένως θα ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Fatih Kadir Akgun, δήλωσε στο Bloomberg: «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις το συντομότερο δυνατό. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και με τις δύο εταιρείες».

Ξεχωριστές συνομιλίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη με την SAIC Motor Corp. που κατέχει την MG και την Great Wall Motor Co.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά κατά πόσον τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις, γεγονός που ενδεχομένως δικαιολογεί πρόσθετους δασμούς.

Η Τουρκία, ως μέρος της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις παγκόσμιες μάρκες.

Ο Akgun έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από παγκόσμιες μάρκες για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Τουρκία.

Το 2023, η Τουρκία επέβαλε πρόσθετο δασμό 40% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, μια κίνηση που ενδέχεται να έχει επηρεάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και το ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της BYD Europe, Michael Shu, ανέφερε ότι βλέπει δυνατότητες για ένα δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο μέχρι το 2025, υποδεικνύοντας την επιθυμία της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγή στην Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να προσφέρει στην Τουρκία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας την παρουσία της στην Ευρώπη και προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις από διεθνείς κατασκευαστές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό