31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Οι Η.Π.Α. τετραπλασιάζουν τους δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά!

Ειδήσεις Ελλάδα

Και κάπως έτσι οι Η.Π.Α. ξεκινούν έναν εμπορικό ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden αυξάνει τους δασμούς σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα που περιλαμβάνει ημιαγωγούς, μπαταρίες, ηλιακές κυψέλες και κρίσιμα ορυκτά για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγή σε σημαντικούς τομείς περίπου 6 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι Η.Π.Α. θα αυξήσουν τους δασμούς και σε γερανούς και ιατρικό εξοπλισμό ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και για το ατσάλι, το αλουμίνιο και φυσικά, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα δούνε τους δασμούς να αυξάνονται από το 25% σήμερα, στο 100%!
Οι αλλαγές θα συμβούν κλιμακωτά από το 2024 έως το 2026 και όπως αναφέρουν τα διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία, είναι σημαντικά πιο στοχευμένες από την οριζόντια αύξηση 60% που προτείνει ο Donald Trump, αν και αξίζει να σημειώσουμε ότι κανένας από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Trump κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας δεν θα μειωθεί. Αντιθέτως, όλοι αυξάνονται με “πρωταθλητή” τον δασμό στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τετραπλασιάζεται, ενώ σε άλλες εισαγωγές διπλασιάζονται και σε άλλες επιβάλλονται δασμοί για πρώτη φορά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. επιβάλλουν δασμούς και σε κατηγορίες εισαγωγών που η Κίνα δεν έχει παρά ένα μικρό μερίδιο της αγοράς αλλά με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν την εγχώρια αγορά.

Ανάμεσα στις εισαγωγές που θα πληγούν περισσότερο συγκαταλέγονται οι ημιαγωγοί με δασμό που θα αυξηθεί από το 25, στο 50%, κάποια κρίσιμα ορυκτά με 25%, ο φυσικός γραφίτης και οι μόνιμοι μαγνήτες που θα δούνε τον ίδιο δασμό να επιβάλλεται το 2026, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που επιβαρύνονται με 27.5% αλλά το ποσοστό θα αγγίξει το 102.5% μέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιες κατηγορίες χάλυβα και αλουμινίου που προς το παρόν απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση με δασμό μεταξύ του 0 και του 7.5% αλλά σύντομα θα επιβαρύνονται με 25%. Ανάλογη θα είναι η αύξηση και στον εισαγωγικό δασμό στις κινέζικες μπαταρίες ιόντων λιθίου ενώ το 50% θα αγγίξει ο δασμός σε σύριγγες και βελόνες, το 25% σε προστατευτικό εξοπλισμό όπως οι μάσκες και οι αναπνευστήρες και το 25% σε ιατρικά και χειρουργικά γάντια. Αυτό που θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον θα είναι να παρατηρήσουμε αφενός το πώς θα αντιδράσει η αγορά υπό την έννοια του ύψους της επιπλέον επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή αλλά και το πώς θα αντιδράσει η Κίνα που έχει (από)δείξει στο παρελθόν ότι δεν βλέπει με καλό μάτι κινήσεις που απειλούν την δική της βιομηχανία. Όσο για την Ευρώπη; Σίγουρα πολλά βλέμματα είναι στραμμένα στις Η.Π.Α., το Πεκίνο για την παρατήρηση του αντίκτυπου μίας ξεκάθαρα προστατευτικής στρατηγικής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι και η Ευρώπη έχει ξεκινήσει μία έρευνα στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα αποτελέσματα να αναμένονται γύρω στον Νοέμβριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό