15.9 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Οι ΗΠΑ «χρυσώνουν το χάπι» στην Ουκρανία ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Κίεβο με «δώρο» επιπλέον στρατιωτική βοήθεια αξίας 400 εκατ. δολαρίων επισκέφθηκε τη Δευτέρα (21/10) ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Η επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στην Ουκρανία μόλις δυο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές έρχονται αφενός προς στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι και του ουκρανικού στρατού, ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα, αλλά και των πιθανοτήτων επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ταξίδι του Όστιν, η τέταρτη και πιθανή τελευταία επίσκεψή του ως επικεφαλής του Πενταγώνου επί προεδρίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει την άμυνά του καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια δήλωση στο X, φάνηκε να απευθύνει εκ νέου εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Αν και η κυβέρνηση του Μπάιντεν βαίνει στο τέλος της θητείας της, ο Όστιν σηματοδότησε τη συνέχεια της υποστήριξης των ΗΠΑ και δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν το διακύβευμα εδώ, κύριε Πρόεδρε», είπε ο Όστιν στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης, καθώς ανακοίνωσε πρόσθετα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαρματικά όπλα για την Ουκρανία.

Καθώς ο Όστιν κατέβηκε από το τρένο στο Κίεβο μετά από ένα ολονύκτιο ταξίδι από την Πολωνία, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν νέες ρωσικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα που κατέστρεψαν κτίρια κατοικιών και τραυμάτισαν τουλάχιστον έναν άμαχο.

Βοήθεια ενόψει της πιθανής επανεκλογής Τραμπ

Η επίσκεψη του Όστιν πραγματοποιείται ενόψει της προεδρικής ψηφοφορίας στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια στενή κούρσα έναντι της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ έχει επισημάνει ότι θα ήταν πιο απρόθυμος από τον Μπάιντεν να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να στερήσει από το Κίεβο τον μεγαλύτερο στρατιωτικό και οικονομικό υποστηρικτή του. Ο Όστιν υποβάθμισε αυτές τις ανησυχίες.

«Έχω δει δικομματική υποστήριξη για την Ουκρανία τα τελευταία 2-1/2 χρόνια και αναμένω πλήρως ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη δικομματική υποστήριξη από το Κογκρέσο», είπε.

Ο Λόιντ Όστιν, απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, χτίζοντας έναν συνασπισμό δεκάδων εθνών που προμήθευσαν το Κίεβο με όπλα που το βοήθησαν να επιφέρει βαριά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ρωσία έχει υποστεί 600.000 απώλειες από νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, με τον Σεπτέμβριο να είναι ο βαρύτερος μήνας θανάτων και τραυματισμών.

Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ικανοποιημένος να επενδύει όλο και περισσότερες δυνάμεις σε μια δαπανηρή προέλαση στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται ως δικό της έδαφος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει περικυκλώσει πόλεις στην περιοχή του Ντόνετσκ και στη συνέχεια τις περιόρισε αργά έως ότου οι ουκρανικές μονάδες αναγκαστούν να αποσυρθούν. “Είναι ένας πολύ σκληρός αγώνας και είναι ένας σκληρός αγώνας”, είπε ο Όστιν.

«Σχέδιο νίκης»

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο επιδιώκει να κρατήσει τον πόλεμό του στο επίκεντρο στη Δύση, ακόμη και όταν οι διευρυνόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή τραβούν τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Όστιν την περασμένη Πέμπτη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε το «σχέδιο νίκης». Έλαβε υποσχέσεις για συνεχή υποστήριξη, αλλά καμία έγκριση από βασικούς συμμάχους της έκκλησής του για άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς την Παρασκευή (18/10) στις Βρυξέλλες για το σχέδιο νίκης, ο Όστιν είπε: «Δεν είναι δική μου θέση να αξιολογήσω δημόσια το σχέδιό του».

Το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να αρχίσει να λαμβάνει σκληρές αποφάσεις για το πώς θα χρησιμοποιήσει τις τεντωμένες μαχητικές του δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα κρατήσει το έδαφος που κατέλαβε το Κίεβο στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας σε μια αιφνιδιαστική επίθεση αυτό το καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί.

Το Κίεβο ήλπιζε ότι θα απέσπασε την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων εκτρέποντας τις δυνάμεις της Μόσχας από το ανατολικό μέτωπο. Ωστόσο, ο Πούτιν παρέμεινε επικεντρωμένος στην κατάληψη της βασικής πόλης του Ποκρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο εφοδιαστικής για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

Ακόμη και με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μαχητικών αεροσκαφών F-16, αρμάτων μάχης Abrams και άλλων, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη μπροστά.

Αν και η εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσε πλήγματα στην οικονομία της Ρωσίας, την έκανε πιο απομονωμένη διπλωματικά και έπληξε τον στρατό της, η Ρωσία «δεν είναι έτοιμη να την παραιτήσει», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Και αυτό επιβαρύνει τους Ουκρανούς», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό