18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τον στόλο των MQ-9 Reaper για πόλεμο με «σχεδόν ίσους» εχθρούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην αναβάθμιση του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper προβαίνει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους ενάντια σε «σχεδόν ίσους» (near-peer) αντιπάλους- δηλαδή χώρες με μεγάλες και εξελιγμένες ένοπλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τα MQ-9 παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν/ χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών, τρομοκρατών κλπ (Counter- Violent Extremist Organization, C-VEO) ωστόσο η αποστολή αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Air Force Life Cycle Management Center, πλέον αλλάζει.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που έχει δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, παρατήρησης, αναγνώρισης και πληγμάτων, αποδεικνύει πως εξακολουθεί να αποτελεί χρήσιμη πλατφόρμα καθώς υποστηρίζει νέες αποστολές στη United States European Command, πραγματοποιώντας πτήσεις από τη Ρουμανία, και πρόκειται πλέον να έχει μια σειρά από αναβαθμίσεις που θα του επιτρέψουν να παρέχει νέες δυνατότητες σε διοικητές και στρατιώτες ανά τον κόσμο.

Η πολεμικη αεροπορία των ΗΠΑ θα προβεί στην πρώτη παραγγελία για αεροσκάφη MQ-9 Μ2DO (Multi-Domain Operation), τα οποία θα έχουν πολλά νέα upgrades από προηγούμενες εκδόσεις, στη General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) τον Απρίλιο του 2021. Επίσης, αναπροσαρμόζει ένα μέρος του ήδη υπάρχοντος στόλου των MQ-9 στην ίδια διαμόρφωση M2DO.

Το MQ-9 Program Office ήδη ολοκληρώνει τις αρχικές αναβαθμίσεις του στόλου που επιτρέπουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παρεμβολών. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα είναι ο πρώτος μιας σειράς νέων, καθώς τα αεροσκάφη MQ-9 διαμόρφωσης M2DO θα λάβουν επιπλέον δυνατότητες οι οποίες «θα επιτρέπουν διασφάλιση αποστολής Διοικήσεως και Ελέγχου και αντοχή ενώ το αεροσκάφος είναι εν πτήσει».

Παράλληλα θα αυξηθεί η ηλεκτρονική ισχύς του αεροσκάφους, κάτι που θα του επιτρέψει να αποκτήσει νέες δυνατότητες, για «ανταπόκριση σε αναδυόμενες απειλές που υποδεικνύονται από τους διοικητές μάχης».

Επιπλέον βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στους ηλεκτρο-οπτικούς/ υπέρυθρους αισθητήρες του και θα επεκτείνουν το εύρος των όπλων που θα μπορεί να μεταφέρει το αεροσκάφος. Στόχος είναι το MQ-9 να παραμείνει ικανό για επιχειρησιακή χρήση μέχρι το 2035

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό