27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι εργαζόμενοι της Disneyland ενέκριναν απεργία

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερα συνδικάτα που εκπροσωπούν περισσότερους από 14.000 εργαζόμενους στα θεματικά πάρκα και τα θέρετρα της Disney στη Νότια Καλιφόρνια ανακοίνωσαν αργά την Παρασκευή ότι τα μέλη τους ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης απεργίας, επικαλούμενα φερόμενες αθέμιτες εργασιακές πρακτικές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Disneyland, την Disney California Adventure, την περιοχή λιανικής Downtown Disney και τα ξενοδοχεία που ανήκουν στην Disney ενέκριναν την απεργία, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Η εξουσιοδότηση δεν σημαίνει ότι η απεργία θα γίνει άμεσα και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αποτρέψει την απεργία. Εάν πραγματοποιηθεί απεργία, θα είναι η πρώτη στη Disneyland εδώ και 40 χρόνια.

REUTERS/Da Swanson

Ο αριθμός των εργαζομένων που ψήφισαν δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά τα συνδικάτα δήλωσαν ότι από τα μέλη που συμμετείχαν, το 99% ψήφισε υπέρ της έγκρισης της απεργίας.

«Έχουν μπουχτίσει»

«Αυτή η ψηφοφορία δείχνει ότι τα μέλη του προσωπικού έχουν μπουχτίσει!» δήλωσε ο Aaron Zarate, ζαχαροπλάστης στη Disneyland, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα επικαλέστηκαν οικονομικές δυσκολίες για τα μέλη τους, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής και στεγαστικής ανασφάλειας. Έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τις 24 Απριλίου. Η εκπρόσωπος του Disneyland Resort, Jessica Good, δήλωσε ότι η εξουσιοδότηση απεργίας δεν είναι «ασυνήθιστη» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη προγραμματισμένες για τη Δευτέρα και την Τρίτη. «Εκτιμούμε πολύ τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη του προσωπικού μας στη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών για τους επισκέπτες μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εστιάζει σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς, ενώ θα τοποθετεί το Disneyland Resort για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε η Good.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο επίκεντρο της εργατικής διαμάχης περιλαμβάνουν επιστάτες, χειριστές διαδρομών, κατασκευαστές κεριών και υπαλλήλους εμπορευμάτων στο δημοφιλές θεματικό πάρκο και συγκρότημα θερέτρων, πυλώνα της τουριστικής οικονομίας στη Νότια Καλιφόρνια.

Πότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη σύμβασης με τον κολοσσό της ψυχαγωγίας στις 24 Απριλίου. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 10 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της Disney ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν μήνυση για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές κατά της εταιρείας.

Οι κατηγορίες, που αφορούν περισσότερους από 675 εργαζόμενους, διερευνώνται τώρα από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία που εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία.

«Αντί να συνεργαστεί μαζί μας για μια δίκαιη σύμβαση, η Disney έχει εμπλακεί σε πολλαπλές περιπτώσεις συμπεριφοράς που υποστηρίζουμε ότι αποτελούν αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης πειθαρχίας και του εκφοβισμού και της παρακολούθησης των μελών του συνδικάτου που ασκούν το δικαίωμά τους να φορούν συνδικαλιστικά κουμπιά στην εργασία», ανέφερε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Εργαζομένων της Disney σε δήλωσή της πριν από την ψηφοφορία.

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν μόνο μια προσπάθεια να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να μας φορτώσουν με μια σύμβαση που διαιωνίζει το status quo στη Disney», πρόσθεσε η επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Τα εν λόγω κουμπιά του συνδικάτου απεικονίζουν ένα λευκό γάντι σε στυλ Μίκυ Μάους υψωμένο σε γροθιά. 

Η Good δήλωσε ότι τα κοστούμια που φορούν τα μέλη του καστ είναι «ένα κρίσιμο μέρος της ενίσχυσης της εμπειρίας της παράστασής μας στη Disney».

REUTERS/Da Swanson

«Οτιδήποτε αποσπά την προσοχή από την παράσταση ή την ιστορία, είτε πρόκειται για ένα μη εγκεκριμένο κουμπί, καρφίτσα ή αυτοκόλλητο που φοριέται από ένα μέλος του καστ, θα αντιμετωπιστεί από έναν υπεύθυνο», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες της εργασίας έχουν επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης στους οικονομικούς αγώνες των εργαζομένων στη Disneyland και σε άλλα μεγάλα θεματικά πάρκα σε όλη τη χώρα.

Πάνω από το 50% του μισθού πηγαίνει στο ενοίκιο

Στις αρχές του 2018, για παράδειγμα, ερευνητές του Occidental College και της Economic Roundtable, μιας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας, δημοσίευσαν μια έκθεση στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 74% των εργαζομένων της Disneyland δεν μπορούσε να καλύψει τα βασικά έξοδα κάθε μήνα. Η έκθεση διεξήγαγε έρευνα σε εργαζόμενους που είχαν βιώσει την έλλειψη στέγης, την επισιτιστική ανασφάλεια και άλλες προκλήσεις.

Σε μια εσωτερική έρευνα των μελών του συνδικάτου που διεξήχθη νωρίτερα φέτος, το 28% των μελών του προσωπικού της Disneyland ανέφεραν ότι βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια, το 33% ανέφεραν ότι βίωσαν στεγαστική ανασφάλεια τον τελευταίο χρόνο και το 42% ανέφεραν ότι χρειάστηκε να λείψουν από την εργασία τους για ιατρική περίθαλψη επειδή δεν είχαν αρκετή άδεια ασθενείας.

Τα συνδικάτα δήλωσαν κατά την ανακοίνωση της έγκρισης της απεργίας ότι το 64% των μελών του καστ ξοδεύουν περισσότερο από το μισό του μηνιαίου μισθού τους για το ενοίκιο.

Τα τέσσερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους είναι το Local 83 του Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers (BCTGM), το Service Employees International Union-United Service Workers West (SEIU-USWW), το Teamsters Local 495 και το United Food and Commercial Workers (UFCW) Local 324.

Η σύμβαση για τα μέλη του προσωπικού της Disneyland έληξε στις 16 Ιουνίου. Η σύμβαση για τα μέλη του προσωπικού στην περιπέτεια της Disney California Adventure και στο Downtown Disney λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία φορά που εργαζόμενοι της Disneyland έκαναν απεργία ήταν τον Σεπτέμβριο του 1984, όταν σχεδόν 2.000 μέλη του προσωπικού απείχαν από την εργασία τους για 22 ημέρες.

Ενώ η επιτροπή διαπραγμάτευσης των εργαζομένων της Disney δήλωσε ότι δεσμεύτηκε για διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ότι η εξουσιοδότηση απεργίας της επιτρέπει να κηρύξει απεργία ανά πάσα στιγμή.

: NBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό