28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Οι εμμονές του Λουτσέσκου και… ΠΑΟΚ 2019 VS ΠΑΟΚ 2024 | Blog – Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου βρίσκει ευκαιρία να συγκρίνει τις δύο ομαδάρες του Λουτσέσκου που πήραν πρωτάθλημα, αφού αναφερθεί και σε μερικά ακόμη από τα «θέλω» του Ρουμάνου.

Είναι γνωστό ότι πιστεύω ακράδαντα και λειτουργώ μόνιμα με το δόγμα ότι ο… προπονητής ξέρει! Ο προπονητής ξέρει καλύτερα, ο προπονητής ξέρει περισσότερα. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για τον ΠΑΟΚ και τον Λουτσέσκου.

Εννοείται ότι γελάω και κοροϊδεύω την ατάκα περί… εμμονών του Λουτσέσκου: Στα δύσκολα και μόνο μετά από ήττες έχουμε την εξής διαδικασία: «Εμείς του κάνουμε κριτική για να μην έχει τόσες εμμονές». Είναι κωμικοτραγικό και φυσικά δεν φθάνω σε τέτοιο συμπέρασμα επειδή έχει πετύχει τόσο πολλά με τον ΠΑΟΚ και επειδή έχει φέρει τόσα αποτελέσματα. Άνθρωποι που ασχολούμαστε επιφανειακά με το ποδόσφαιρο μία-δύο-τρεις ώρες τη μέρα, να προσπαθούμε να πείσουμε ότι οι συνειδητές αποφάσεις που παίρνει ο Λουτσέσκου μετά από ενασχόληση και σχολαστική υπερανάλυση όλων των δεδομένων για 12-14 ώρες την μέρα, αποτελούν… εμμονές του. Δεν είναι εμμονή δική μας ότι θέλουμε να το παίξουμε σοφότεροι, αλλά έχει εκείνος εμμονές που κάνει τη δουλειά του με τόσο επαγγελματική ευσυνειδησία.

Ποιες είναι μερικές από τις εμμονές του Λουτσέσκου και «καταγράφονται» μόνο τις Δευτέρες που δεν έχει κερδίσει:

– «Παίζει μόνιμα σε σχηματισμό 4-2-3-1 και είναι προβλέψιμος». Πώς τώρα να βάλεις στο μυαλό του οποιουδήποτε επίμονου ξερόλα ότι ο αρχικός σχηματισμός είναι τόσο σχετικό στοιχείο; Ότι δεν παίζει ίδιο σχηματισμό σε άμυνα και επίθεση. Ότι ακόμη και επιθετικά αλλάζουν τα πάντα συνέχεια στις θέσεις των παικτών. Ότι… ότι… κατά αναλογία και η Σίτυ και η Λίβερπουλ τον ίδιο σχηματισμό έχει συνέχεια και το ξέρουν όλοι αλλά… μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;

– Ότι δεν παίζει ο Τσιγγάρας

– Ότι κάνει αλλαγές μετά το 60΄

– Ότι δεν παίζει ο Τζίμας

– Ότι δεν κάνει εργομετρικά (τι ανέκδοτο αυτό για τις κακές Δευτέρες και μόνο γι αυτές…)

– Ότι ο φορ του παίζει πολύ εκτός περιοχής

– Ότι του αρέσει το σωστό ποδόσφαιρο με το built up από πίσω…

Πολλά τέτοια ωραία που… «τα ξέρουμε εμείς και δεν τα ξέρει ο… Ρουμάνος κλεφτοκοτάς». Έτσι βαφτίζεται η «κριτική» του κάθε άμπαλου.

Τέλος πάντων… και ο Λουτσέσκου θα δέχεται κριτική όταν δεν του βγαίνουν πράγματα, όταν όμως υπάρχουν γήινα επιχειρήματα και όχι άμπαλες ασυναρτησίες για να του γίνονται υποδείξεις πάνω στη δουλειά του. Κριτική θα δεχθεί αν η ομάδα του… δεν κατέβει στο γήπεδο σε ένα ματς. Αν «παθαίνει» τα ίδια και τα ίδια. Αν ξεφεύγει στη συμπεριφορά του, αν βρίζει δημοσίως, αν δεν απαντάει, αν ψάχνει άλλοθι σε όλα τα άλλα. Κριτική πάντα και ΟΧΙ ανάλογα το τελευταίο αποτέλεσμα. Που είναι δηλαδή όλοι εκείνοι οι φωτεινοί παντογνώστες τώρα το καλοκαίρι; Γιατί κρύφτηκαν μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Μία από τις… εμμονές του πάντως είναι και οι λίγες αλλαγές κατά το καλοκαίρι που η ομάδα έχει προκριματικά. Δεν ξέρει αυτός; Δεν το έχει φιλοσοφήσει; Ξέρει τη σύνθετη και πολύ σκληρή διαδικασία των προκριματικών όπου όντας ανέτοιμος και πολύ νωρίς στη σεζόν παίζεις έναν τόσο μεγάλο στόχο χωρίς περιθώριο λάθους. Άρα… η συνοχή θα σε οδηγήσει και όχι οι αλλαγές που επιβάλουν χρόνο για να εμφανίσουν αποτελέσματα. ο ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι που «ακούει» τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο προπονητή της ιστορίας του αποφάσισε ότι ΠΑΝΩ από όλα πρέπει να κρατήσει τον κορμό του. Να μην αλλάξει, να μην χάσει παίκτες. Γι αυτό χάρηκαν όλοι που δεν έφυγε ο Κωνσταντέλιας. Γι αυτό είναι σε προτεραιότητα η ανανέωση Σβααμπ, Μεϊτέ και Κεντζιόρα. Αν βέβαια ο κάθε παίκτης από αυτούς γνωρίζει ότι τον θεωρούν απαραίτητο και θέλει να κερδίσει παραπάνω από όσα αξίζει ή ο ΠΑΟΚ μπορεί να δώσει, τότε… έρχεται η ζυγαριά, βάζεις τα συν και τα πλην και αποφασίζεις.

ΠΑΟΚ του 2019 και ΠΑΟΚ του 2024

Το είχα προαναγγείλει και θέλω να το επιχειρήσω για χάρη των δύο ομάδων του Λουτσέσκου που πήραν το πρωτάθλημα. Οι αήττητοι του 2019 σε σχέση με τους… αναμφισβήτητους του 2024. Δύο ομαδάρες που πέτυχαν εκπληκτικά πράγματα και έγραψαν ιστορία. Τι σύμπτωση! Και οι δύο με Λουτσέσκου προπονητή.

Το γράφω εξ αρχής: Πιστεύω ότι αν μπορούσαν αυτές οι ομάδες να αναμετρηθούν 10 φορές για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, το σύνολο του 2019 θα κέρδιζε τις πέντε και από εκεί και πέρα θα μοιράζονταν τα άλλα αποτελέσματα με ισοπαλίες και νίκες της ομάδας του 2024. Το γράφω από ένστικτο λόγω του ότι και εγώ όταν έβλεπα τις δύο ομάδες, πιο πολύ με γέμιζε και μου δημιουργούσε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η ομάδα του 2019. Έτσι νομίζω…

Πάμε θέση-θέση αι γραμμή-γραμμή:

ΤΕΡΜΑ: Ο Πασχαλάκης του 2019 και ο Κοτάρσκι του 2024. Ο Έλληνας διεθνής έκανε εξαιρετική χρονιά και έδωσε πολλούς βαθμούς. Όπως και να το κάνουμε όμως… Κοτάρσκι με τα 1000. Ο Κροάτης εμπνέει.

ΑΜΥΝΑ: Θυμηθείτε σας παρακαλώ: Κρέσπο-Βαρέλα και Μάτος-Βιεϊρίνια. Τελειώσαμε και συγνώμη από τους φετινούς. Εκείνη η τετράδα απλά… δεν υπάρχει. Σε άμυνα, σε επίθεση, σε σιγουριά, σε νοοτροπία, σε προσωπικότητα σε… σε..

ΚΕΝΤΡΟ: Φέτος ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε σε Μεϊτέ-Σβααμπ- Οζντόεφ και τότε σε Μαουρίσιο-Σάκχοφ-Κάνιας με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα να έρχεται μετά. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η λειτουργία εκείνων του 2019 έφθασε σε άριστα επίπεδα αφού συνεργάστηκαν για πολύ καιρό.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΑ: Αυτά που έκαναν φέτος οι Κωνσταντέλιας-Τάισον-Ζίβκοβιτς με τον Ντεσπόντοφ από πίσω ξεπερνούν κάθε προσδοκία και απέχουν… χιλιόμετρα όσων έκαναν όλοι οι άλλοι τα τελευταία 30-40 χρόνια. Καλοί και οι τότε, αλλά φέτος η μπάλα από αυτούς κρύφτηκε!

ΦΟΡ: Τότε ήταν αρχικά ο Πρίγιοβιτς και μετά ο Άκπομ με τον Σφιντέρσκι, φέτος ο Μπράντον με τον Σαμάτα. Να μην το… ανοίξουμε πολύ: Το 2019 κι εδώ!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ε βέβαια θα γίνει και εδώ σύγκριση! Ο Λουτσέσκου δεν είναι ίδιος. Ο Ρουμάνος το 2024 ήταν κλάσεις καλύτερος σε πολλούς τομείς! Έφτιαξε ομαδάρα σε μικρό διάστημα. Άνοιξε το rotation και έτσι ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του έκανε μεγάλη πορεία ΚΑΙ στο πρωτάθλημα ΚΑΙ στην Ευρώπη. Το δούλεψε πολύ καλά σε νοοτροπία και από την πλευρά του ήταν και πιο ψύχραιμος, πιο κατασταλαγμένος. Τότε έβγαζε μεγαλύτερο πάθος λόγω και της κλοπής του 2018. Γενικότερα η λειτουργία (ακόμη και σε αποθεραπεία-τραυματισμούς) όλου του team φέτος ήταν καλύτερη.

Συμπερασματικά η ομάδα του 2019 είχε καλύτερους παίκτες και μεγαλύτερες προσωπικότητες γι αυτό και θα κέρδισε (νομίζω) την ομάδα του 2024, αλλά λόγω της ωριμότητας του προπονητή και της βελτίωσής του, η φετινή ομάδα πέτυχε τελικά ακόμη περισσότερα.

Για να δούμε και τον ΠΑΟΚ του 2025….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό