21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι εκπλήξεις (;) των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο νέος ρόλος του Βορίδη, μια βραδιά για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και η κλειστή συνέλευση του ΣΕΒ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύσκολα

Μπορεί τα κόμματα – τα εντός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου – να «κάθονται πάνω» στα ποσοστά τους και την επιτυχία τους – εκτός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ιδιαίτερα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι πιο δύσκολα απ΄ όσο φαίνονται!

Απάθεια

Πρωτίστως είναι η απάθεια, η υποτονικότητα της προεκλογικής περιόδου, που επικρατεί σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας, που κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει. Το κλίμα αυτό κυρίως πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έχει ανάγκη την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Σαν να μη γίνονται, λοιπόν, εκλογές σε λιγότερο από 20 ημέρες!

Εκπλήξεις;

Οι δημοσκόποι, κι αυτό έχει ενδιαφέρον, «βγάζουν» και ένα σημαντικό ποσοστό – που ίσως ανέρχεται στο 23% – των ψηφοφόρων, το οποίο φέρεται διατεθειμένο στις 25 Ιουνίου να αλλάξει την επιλογή του. Πιθανόν να είναι ισόρροπη η κατανομή αυτής της αλλαγής. Ισως όμως να έχει και εκπλήξεις – μικρές ή μεγάλες….

Αποχή

Ενας άλλος παράγοντας είναι η αποχή. Πιθανολογείται ότι ίσως να αυξηθεί μία ή δύο μονάδες. Και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθει και ποιοι θα είναι χαμένοι και ποιοί κερδισμένοι; Αυτές οι μεταβλητές είναι κρίσιμες για τις επικείμενες εκλογές.

Ακροπατώντας

Η Νέα Δημοκρατία από την μία πλευρά προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πίεση εκ δεξιών της – κάνοντας ότι περνά «από το χέρι της» για την μη είσοδο στη Βουλή της Νίκης του κ. Δημήτρη Νατσιού – και παράλληλα να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναπάντεχη νίκη της σε ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων, είτε για να μην έχει απώλειες, είτε για να μην προκαλέσει αντιδεξιά συσπείρωση.

Ο κ. Μ. Βορίδης

Πάντως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που λόγω κορονοϊού ανέβαλε το ταξίδι του στο Αγιο Ορος και δεν είναι βέβαιο αν θα γίνει, φαίνεται να έχει αναθέσει ιδιαίτερη αποστολή στον κ. Μάκη Βορίδη γνωστών ιδεολογικών χαρακτηριστικών. Ένα ρόλο man to man απέναντι στον κ. Νατσιό.

Ανοδος;

Από την άλλη πλευρά το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει να αναπτύσσει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, αν και δεν αποκλείεται στο 11,46% που απέσπασε στις 21 Μαίου να προσθέσει ίσως και μία ή δύο μονάδες. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών αναμετράται με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην φορολογική κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία. Και συνεχίζει να απευθύνεται σε τοπικό επίπεδο προς τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. 

Επιστολή

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μεγάλος χαμένος των εκλογών, κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει τη συνθήκη του κόμματος του. Μετά από την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών – και τον «εξοβελισμό» του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου… στο πυρ το εξώτερον! – τελευταία του κίνηση ήταν να αποστείλει σε προσωπικό επίπεδο επιστολή προς τα χιλιάδες μέλη του κόμματος. Στόχος του είναι να τους ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά και αριστερά αντανακλαστικά. Ενδιαφέρουσα κίνηση. Από αυτούς εκλέχτηκε και σ΄ αυτούς απευθύνεται! Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω πως από σημειολογία και συμβολισμούς η Κουμουνδούρου δεν πιάνεται. Θα έχει αποτέλεσμα;

Ο κ. Διον. Τεμπονέρας

Κατά τα άλλα ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας, φαίνεται να έχει αναλάβει τα τηλεοπτικά πάνελ. Τα social media πανηγυρίζουν και ο ίδιος φαίνεται να το απολαμβάνει….

Ισόπαλος

Οι τελευταίες αψιμαχίες έχουν ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – βοηθούντος και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ – συγκρούεται με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ακη Σκέρτσο περί τα φορολογικά. Και η Πειραιώς τον χτυπά στη … Ροδόπη, για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην τοπική εκλογική του επιτυχία. Ο αγώνας φαίνεται να είναι ισόπαλος. Αυτές τις ημέρες….

————————————————————————

O κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης

Οι Έλληνες του εξωτερικού, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν και διαπρέπουν στα πέρατα της γης, όπου κι αν βρίσκονται δεν ξεχνούν την πατρίδα τους.

Και φροντίζουν και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Δεν λησμονούν επίσης και τους μεγάλους Έλληνες και με κάθε ευκαιρία τους τιμούν.

Αυτό φανέρωσε και η πρωτοβουλία του μεγαλύτερου Οργανισμού των Ελλήνων της Διασποράς – The Hellenic Initiative.

Χθες στη διάρκεια της 2ης Ετήσιας Δεξίωσης που διοργάνωσε, στο Ζάππειο Μέγαρο, τίμησε έναν αυτοδημιούργητο Έλληνα, τον κ. Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη. Για την προσφορά του στο επιχειρείν και τη φιλανθρωπία, του απένειμε τιμητική πλακέτα. Ο εκπρόσωπος του THI και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Τζον Κουδούνης με ομιλία του εξήρε τη συνεισφορά τόσο του κ. Βαρδινογιάννη όσο και της συζύγου στην οικονομική ανακούφιση κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού αλλά και στη στήριξη των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης.

Σπάνια εμφάνιση

Πλήθος επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών και Έλληνες της Διασποράς έδωσαν χθες το παρόν τιμώντας τον κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγο του κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον γιο τους κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Ήταν από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Βαρδινογιάννη, και όσοι παραβρέθηκαν χθες στο Ζάππειο επιδίωξαν να τον χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

Μεταξύ άλλων διακρίναμε την κ. Μαριάννα Λάτση, η οποία εκπροσωπώντας την άλλη μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας, έκτσε σχεδόν δίπλα στο ζεύγος Βαρδινογιάννη και συνομίλησε μαζί τους για αρκετά λεπτά.

Τα φωτογραφικά φλας, όπως αντιλαμβάνεστε, πήραν φωτιά επιδιώκοντας να απαθανατίσουν τη σκηνή.  

 ——————————————————————————————

ΣΕΒ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Για φέτος έχει προγραμματιστεί στις 14 Ιουνίου. Κι επίσης το 2023 δεν είναι εκλογικό έτος για τον ΣΕΒ. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη προέδρου και νέων οργάνων διοίκησης διεξάγονται ανά δύο χρόνια.

Εκλογές

Έτσι το 2024 θα έχουμε τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών και για την ακρίβεια του χρόνου τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Μη με ρωτάτε να σας πω από τώρα αν ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα. Είναι πραγματικά πολύ νωρίς, αλλά το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι δεδομένο!

Κλειστή

Όπως έμαθα η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ θα διεξαχθεί με τις πόρτες ερμητικά κλειστές. Οι εθνικές εκλογές δεν επιτρέπουν στον κορυφαίο εργοδοτικό φορέα να πραγματοποιήσει το λεγόμενο ανοικτό μέρος της γενικής συνέλευσης, όπου ως είθισται προσκαλείται και ομιλεί ο πρωθυπουργός της χώρας. Και στο πρωινό κλειστό μέρος της διαδικασίας, για την ακρίβεια το μεσημέρι, προσκαλείται και ομιλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα μέλη

Επειδή η χώρα βρίσκεται σε εκλογές δεν υπάρχουν ούτε πρωθυπουργός ούτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου ο ΣΕΒ να ανοίξει τη γενική συνέλευση.

Έτσι, αποφασίστηκε να είναι όλη η διαδικασία κλειστή και να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου.

Μηνύματα

Πάντως, όπως μαθαίνω, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ήδη ετοιμάζει την απολογιστική ομιλία του προς τα μέλη του ΣΕΒ.

Και σε ό,τι αφορά τα μηνύματα, δεν θεωρούμε ότι θα είναι κάτι που θα προκαλέσουν έκπληξη ή κάποια ηχηρή παρέμβαση.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναμένεται να κινηθεί στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για μέτρα στήριξης από την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις πράσινες επενδύσεις, στα πρότυπα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μεταρρυθμίσεις

Επίσης είναι πιθανόν να τονίσει την ανάγκη προώθησης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία αλλά και την ορθότερη λειτουργία των θεσμών όπως η Δικαιοσύνη.

Οπότε τα σπουδαιότερα από τον ΣΕΒ αναμένονται το 2024 οπότε και η γενική συνέλευση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό καθεστώς πολιτικής κανονικότητας αλλά και θα έχουμε και νέα ηγεσία στον κορυφαίο σύνδεσμο εκπροσώπησης των εργοδοτών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό