24.6 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Οι εκλογές στις ΗΠΑ ήδη… ξεκίνησαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Από το πρωί της Τρίτης, η Τζόρτζια, μία από τις επτά αμφίρροπες Πολιτείες των ΗΠΑ για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης, ψηφίζει, αν και είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν η Πολιτεία θα κινηθεί προς το κόκκινο (Ρεπουμπλικανοί) ή το μπλε (Δημοκρατικοί).

Η Τζόρτζια έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μαύρων ψηφοφόρων στη χώρα – οι οποίοι πιστεύεται ότι βοήθησαν τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία με διαφορά περίπου 12.000 ψήφων το 2020.

Η πρόωρη, δια ζώσης ψηφοφορία στις κομητείες της Τζόρτζια θα διαρκέσει τουλάχιστον 16 μέρε.

Και ο λόγος είναι οι σαρωτικές αλλαγές που ψήφισε πρόσφατα η εκλογική επιτροπή της Πολιτείας για το εκλογικό σύστημ αυτής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καταμέτρησης των ψήφων.

Τι έχει αλλάξει

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Πολιτειακή Εκλογική Επιτροπή ψήφισε έναν κανονισμό που απαιτούσε όλα τα ψηφοδέλτια να καταμετρώνται με το χέρι τη νύχτα των εκλογών, προκαλώντας πάντως νομικές και όχι μόνο αντιδράσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς αξιωματούχοι προειδοποιούν για πιθανές καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Τζόρτζια, Κρις Καρ, (Ρεπουμπλικάνος) προειδοποίησε ότι οι αλλαγές του κανονισμού ήταν πιθανότατα μη νομότυπες, ενώ το επιτελείο της αντιπροέδρου Kάμαλα Χάρις στήριξε αγωγή των Δημοκρατικών που ζητούσαν να μπλοκαριστούν οι αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής.

Από την πλευρά του, δικαστής  του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον προγραμμάτισε ακροάσεις αυτή την εβδομάδα για να ακούσει τις αγωγές που αμφισβητούν τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για την καταμέτρηση με το χέρι και τους νέους κανόνες που διευρύνουν την πρόσβαση των παρατηρητών ψηφοφορίας.

REUTERS/Jayla Whitfield-Anderson

Οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια θα αντιμετωπίσουν και άλλες αλλαγές σε αυτές τις εκλογές. Μεταξύ των οποίων και μια διάταξη που καθιστά πλημμέλημα την προσφορά φαγητού ή νερού σε απόσταση 150 μέτρων από ένα εκλογικό κέντρο ή σε απόσταση 25 μέτρων από έναν ψηφοφόρο στην ουρά.

Προφανώς για να αποτραπούν κρούσματα εξαγορά ψήφου, την τελευταία στιγμή.

Οι υποστηρικτές των νέων κανόνων υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω αλλαγές θα παράσχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία και τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε οι εργαζόμενοι στην εκλογική διαδικασία και οι ψηφοφόροι να έχουν χρόνο να τις κατανοήσουν.

Αν χάσουμε τη Τζόρτζια…

Τραμπ και Χάρις έχουν ήδη με κάθε τρόπο επισημάνει τη σπουδαιότητα της αναμέτρησης στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

«Αν χάσουμε τη Τζόρτζια, χάνουμε τα πάντα και η χώρα μας πάει κατά διαόλου. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την Κάμαλα Χάρις. Είναι απολύτως ανίκανη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό», δήλωνε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ατλάντα τον παρασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά της, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να επισκεφθεί την Τζόρτζια αργότερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα. Σημειωτέον ότι η Τζόρτζια κρίθηκε οριακά υπέρ του Τζο Μπάιντεν το 2020, συνεισφέροντας και στην τελική νίκη του νυν απερχόμενου προέδρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό