23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι δύο τρόποι να πάτε στη δουλειά που σας βοηθάνε να μην αρρωστήσετε σοβαρά

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπάρχουν δύο τρόποι μετακίνησης προς τη δουλειά που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας (π.χ. καρκίνο) ή πρόωρου θανάτου σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα: το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Πάτερσον της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 300.000 άτομα σε βάθος 25ετίας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Σύμφωνα με τους ερευνητές καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας είναι ευκαιρία για τους ανθρώπους να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όσον αφορά τη μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, δύο στους τρεις (το 66%) πήγαιναν στη δουλειά με το αυτοκίνητό τους, το 19% με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το 12% με τα πόδια και το 3% με το ποδήλατο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με όσους πάνε στη δουλειά με το αυτοκίνητό τους, αυτοί που προτιμούν το ποδήλατο έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 24% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου (από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.), 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 11% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου.

Το περπάτημα έως τη δουλειά σχετιζόταν με 7% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου σε σχέση με την οδήγηση.

Αλλά και όσοι πάνε με το τρένο/μετρό στη δουλειά τους έχουν 10% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 12% μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου. Αυτό, πιθανώς, οφείλεται στο ότι συνήθως περπατούν ή ποδηλατούν μέχρι να φθάσουν στους σταθμούς του τρένου/μετρό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό