22.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι «διαγραφές» έφεραν και άλλες φουρτούνες στο ΠαΣοΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στον κύκλο της εσωστρέφειας εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές, κι αφού άφησε να κάτσει λίγο η σκόνη των αντιδράσεων, τοποθετήθηκε για αυτή την μετεκλογική εβδομάδα αμφισβήτησης που προηγήθηκε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «προσπάθησα όλα τα χρόνια, που ηγούμαι της παράταξης να παραμερίσω νοοτροπίες, που έπληξαν την ενότητά μας, την εικόνα μας, τον κοινό μας αγώνα. Τείνοντας χείρα ενότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις» και συνέχισε επισημαίνοντας «πραγματικά με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα media» δείχνοντας με αυτή του την αναφορά την απογοήτευση του προς συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η τοξικότητα εκτός ΠαΣοΚ

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης που ήθελε να απαντήσει ολοκληρωμένα και χωρίς σκιές ή διακοπές στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, έδειξε και τον όδικο χάρτη εξωστρεφείας. Το θεσμικό μονοπάτι που θα βαδίσει το ΠαΣοΚ, προκειμένου να περπατήσει, ξανά ενωμένο, χωρίς τοξικό λόγο και διχόνιες. «Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠαΣοΚ και το λέω ευθαρσώς. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας, θα μείνει εκτός ΠαΣοΚ» υπογράμμισε, δίνοντας το λόγο στα όργανα του κόμματος.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και τα σενάρια που θέλουν να τον Χάρη Δούκα να είναι υποψήφιος. Σενάρια που τροφοδοτήθηκαν από δική του παρέμβαση του σε εφημερίδα της Κυριακής. Ερωτηθείς για την παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε χαρακτηριστικά πως «θεμιτές οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα. Ο κ. Δούκας μπορεί να είναι υποψήφιος. Διάβασα τη συνέντευξη του χθες, όπου έκανε λόγο για συνεχείς ήττες. Θέλω να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχείς ήττες. Ξεκίνησε από το 4% με αγώνα και θυσίες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, εμού και χιλιάδων ανθρώπων που μείναμε στα δύσκολα, ανεβαίνει σταθερά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όταν ανέλαβα, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής βρισκόταν ενώπιον ενός ερωτήματος σε όλα τα πάνελ: “με ποιον θα πάτε”. Με τεράστια προσπάθεια έπαψε να υφίσταται στον δημόσιο διάλογο αυτό το ερώτημα. Επειδή, λοιπόν, χτίσαμε πολλά με πολύ μεγάλο κόπο, δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν. Όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών. Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά θεσμικά και πολιτικά» ανέφερε δείχνοντας πως οι εποχές που οι δύο άντρες είχαν συχνή επικοινωνία ανήκουν στο παρελθόν.

Τι απαντούν οι Δελφίνοι

Αμέσως μετά το τέλος της συνεντέυξης του Νίκου Ανδρουλάκη στελέχη που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την ηγετική ομάδα του κόμματος αντέδρασαν. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν πως απειλεί με διαγραφές για να κρύψει την πολιτική αδυναμία του και ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να ορίσει το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νικος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του. Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής».

Σύγκρουση και στη νέα γενιά…

Την στιγμή που εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας δήλωνε πως η διαδοχολογία αδικεί το ΠαΣοΚ και εξηγούσε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί στο Πολιτικό Συμβουλίο την Τετάρτη «με θάρρος και παρρησία, για όλα τα ζητήματα» την ίδια ώρα, ένας ακόμη νέος πολιτικός, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έγραφε ανακοίνωση με την οποία… έκανε αισθητή την παρουσία του. Επίσης, μέσα από αυτή την ανακοίνωση ο πρώην γραμματέας του ΠαΣοΚ έπαιρνε αποστάσεις από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, που τον Φεβρουάριο είχε δεχθεί τις αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας, όταν είχε παρευρεθεί σε πάνελ εκδήλωσης με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου με τον Διονύση Τεμπονέρα, με την παρεμβάση αυτή ζήτησε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος . Τόνισε πως το ΠαΣοΚ κινδύνευει με στρατηγική με ήττα. Ένω ἐκλεισε την μακροσκελέστατη παρέμβαση του με την φράση «η αλλαγή που θέλουμε είναι εδώ. Αρκεί πρώτα εμείς να την πιστέψουμε» αφήνοντας στην κρίση του καθενός την ερμηνεία, αλλά και τον σκοπό της δημοσιεύσης της.

Βουλή, Ωδείο με φόντο το προεδρείο

Οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ είναι ραγδαίες και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν την συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη σήμερα το απόγευμα με τον με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Στέφαν Λοφβεν στη Βουλή. Ίσως γίνει και κάποια δήλώση στήριξης. Θυμίζουμε πως και η επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ σε συνέντευξή της στο «Βήμα» και σε ερώτηση σχετικά με την εσωκομματική σύγκρουση που επίκειται στο ΠαΣοΚ τόνισε πως στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις εσωτερικές διαδικασίες των εθνικών μας κομμάτων. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το ΠαΣοΚ και είμαι πολύ χαρούμενη που υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη το κόμμα συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο των ψήφων του και μετά τις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερους Ελληνες μέλη στην ομάδα μας».

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημερινή παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στο πάνελ διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνει στο Ωδείο Αθηνων το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ που γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην ίδια εκδήλωση που διεξάγεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, βρέθηκε χθες και ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Εσθονό υποψήφιο για τη θέση του γραμματέα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ίντρεκ Σάαρ, καθώς και δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ οι Παύλος Χρηστίδης και Ιλχάν Αχμέτ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό