18.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Οι δασμοί στους Κινέζους θα κλείσουν εργοστάσια στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, προειδοποίησε ότι οι νέοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι, ο Tavares τόνισε ότι ενώ οι δασμοί αυτοί μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, έχουν σημαντικές παρενέργειες, κυρίως ενθαρρύνοντας τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να κατασκευάσουν εργοστάσια στην Ευρώπη.

Αυτή η στροφή θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας για τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ωθώντας τις να κλείσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ΕΕ εισήγαγε εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που έφτασαν έως και το 45%, ως απάντηση σε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι άδικες επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση.

Ως αντίδραση, κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BYD σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εξαρτημάτων και της συναρμολόγησης μπαταριών στην Ουγγαρία και την Τουρκία, για να παρακάμψουν αυτούς τους δασμούς.

Η BYD δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν το πρόσθετο κόστος από τους δασμούς θα μετακυλιστεί στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Ο Tavares τόνισε ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι απίθανο να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε χώρες υψηλού κόστους όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Leapmotor, Tianshu Xin, σημείωσε ότι οι νέοι δασμοί ενδέχεται να επηρεάσουν τα μοντέλα που θα παράγουν στα εργοστάσια της Stellantis στην Ευρώπη.

Ο αντίκτυπος αυτών των δασμών στην τελική τιμή των καταναλωτών παραμένει αβέβαιος, καθώς οι εταιρείες αξιολογούν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό