27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι δασμοί διχάζουν την Ευρώπη.

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κομισιόν πήρε πριν από περίπου έναν μήνα την γενναία ( ; ) απόφαση να επιβάλλει σχεδόν εξοντωτικούς δασμούς στις εισαγωγές κινέζικων, αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Μία απόφαση που βασίστηκε στην έρευνα που διεξάγει σχετικά με το αν και κατά πόσο οι χαμηλές τιμές των κινέζικων EV είναι αποτέλεσμα κρατικών επιδοτήσεων και κατά συνέπεια, αντίθετες στο πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού. Οι νέοι, σημαντικά αυξημένοι δασμοί έχουν ισχύ ήδη από τις 4 του Ιουλίου αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Κομισιόν δίνει την δυνατότητα στους κατασκευαστές που δεν έχουν να κρύψουν κάτι, να εξεταστούν και εφόσον αποδειχθεί ότι δεν χρησιμοποιούν ανήθικες πρακτικές, να ενταχθούν σε ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς.
Σε μία μη-δεσμευτική αλλά όπως και να έχει, σημαντική ψηφοφορία όμως η κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι δεν υπάρχει σύμπνοια στο θέμα των υψηλών δασμών. Υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία αλλά όχι σύμπνοια καθώς περίπου 12 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ των δασμών, 4 ψήφισαν κατά και 11 απείχαν. Η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνουμε πως δεν είναι δεσμευτική αλλά είναι κάτι που η Κομισιόν αναμένεται να λάβει υπόψιν όταν θα αναγκαστεί να αποφασίσει αν οι προσωρινοί δασμοί που επιβλήθηκαν θα πρέπει να μονιμοποιηθούν. Αν η Κομισιόν επιλέξει το μονοπάτι του… πολέμου, θα πρέπει να καλέσει κράτη-μέλη σε νέα, αυτή τη φορά δεσμευτική ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει την στάση της Ευρώπης επί του θέματος. Αν 15 εκ των κρατών-μελών καταψηφίσουν, το 65% του πληθυσμού της Ένωσης δηλαδή, οι δασμοί δεν θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα (που επί της ουσίας σημαίνει 5ετή διάρκεια) αλλά αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, όσο λογικό και αν είναι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα με πολυάριθμες και πολυεπίπεδες επιπλοκές, θα μονιμοποιηθούν.

Ο υψηλός αριθμός των κρατών-μελών που απείχαν δείχνει ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα της Κομισιόν αναφορικά με την προστασία του ελεύθερου εμπορίου στο μπλοκ, αλλά προβληματίζονται για το ενδεχόμενο ενός οικονομικού-εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει ήδη προειδοποιήσει με σοβαρά ανταποδοτικά μέτρα. Οι γερμανοί κατασκευαστές, των οποίων οι πωλήσεις στην Κίνα αναπαριστούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην επιβολή δασμών αλλά η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία ως ένδειξη “κριτικής συναδελφικότητας” όπως αναφέρουν πηγές. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία υποστήριξαν τους δασμούς ενώ η Φιλανδία που διατηρεί αμφιβολίες για το αν οι δασμοί θα δουλέψουν υπέρ της Ευρώπης απείχε. Η έρευνα της Κομισιόν δεν έχει ολοκληρωθεί όμως και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί για άλλους τρεις μήνες περίπου. Τότε θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα ενώ θα δούμε και αν είναι διατεθειμένη να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις για συγκεκριμένες μάρκες που απλώς κατασκευάζουν τα ηλεκτρικά οχήματα τους στην Κίνα και τα εισάγουν στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό Mini και το Cupra Tavascan.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό