16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι γονείς διαμαρτύρονται για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε διαμαρτυρίες προχώρησαν σήμερα Σάββατο οι γονείς στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν, καθώς ανησυχίες έχει προκαλέσει ένα κύμα ύποπτων επιθέσεων με δηλητήριο που έχουν πλήξει μαθήτριες σε δεκάδες σχολεία. Την είδηση για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών έφεραν στο φως τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μέχρι στιγμής ανεξήγητες ασθένειες έχουν πλήξει εκατοντάδες μαθήτριες τους τελευταίους μήνες. Ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα κορίτσια μπορεί να έχουν δηλητηριαστεί και έχουν κατηγορήσει τους εχθρούς της Τεχεράνης.

Ποιοι θέλουν να βλάψουν τις μαθήτριες;

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι τα κορίτσια υπέστησαν επιθέσεις με «ήπιο δηλητήριο» και ορισμένοι πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να έχουν στοχοποιηθεί από σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές ομάδες που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι οι ερευνητές είχαν βρει «ύποπτα δείγματα» τα οποία μελετώνται.

Η ασθένεια επηρέασε το Σάββατο περισσότερα από 30 σχολεία σε τουλάχιστον 10 από τις 31 επαρχίες του Ιράν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν γονείς να συγκεντρώνονται στα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους στα σπίτια τους και ορισμένους μαθητές να μεταφέρονται σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα ή λεωφορεία.

Διαφανή έρευνα για τις ύποπτες επιθέσεις ζητά ο ΟΗΕ

Μια συγκέντρωση γονέων έξω από ένα κτίριο του υπουργείου Παιδείας στη δυτική Τεχεράνη το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τις ασθένειες μετατράπηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, σύμφωνα με ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το Reuters. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο άλλες περιοχές της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις, όπως το Ισφαχάν και το Ρασχτ, σύμφωνα με μη επαληθευμένα βίντεο.

Το ξέσπασμα των δηλητηριάσεων μαθητριών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες έχουν δείξει φωτογραφίες και βίντεο με κορίτσια που έχουν αρρωστήσει, αισθάνονται ναυτία ή παλμούς της καρδιάς. Άλλες παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναρτήσεις.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί διαφανής έρευνα για τις ύποπτες επιθέσεις και χώρες όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό