22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Βρετανοί παραδίδουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, αγνόωντας τις προειδοποιήσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα M270, ενισχύοντας τις « αμυντικές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού». Το οπλικό αυτό σύστημα μπορεί να πλήξει στόχους έως και 80 χιλιόμετρα μακριά με κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας. Η Μεγάλη Βρετανία θέλει επίσης να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση του νέου οπλικού συστήματος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τάχθηκε υπέρ της πρόσθετης παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να «κερδίσει» τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτόν τον αγώνα και πρωτοστατεί στον εφοδιασμό προς τα ηρωικά στρατεύματά της με τα κρίσιμα όπλα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια σε μια απρόκλητη εισβολή», είπε ο Γουάλας. «Εάν αλλάξει η τακτική της Ρωσίας, πρέπει να αλλάξει και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε οτι συντονίζεται στενά με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον που αποφάσισε την παράδοση του αμερικανικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραδώσουν το κινητό πυραυλικό σύστημα HIMARS στην Ουκρανία, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους . Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η εμβέλειά του έως και 80 χιλιομέτρων είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή παρόμοιων ρωσικών συστημάτων, επιτρέποντας στις δυνάμεις του Κιέβου να πλήξουν το εχθρικό πυροβολικό χωρίς να μπουν στην εμβέλειας του. Ωστόσο, ο Αμερικανός  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απορρίψει την παράδοση πυραυλικών συστημάτων με ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές, παρά τις αντίστοιχες απαιτήσεις από το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε χθες σε συνέντευξή του τα δυτικά κράτη να μην προμηθεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Διαφορετικά, «θα βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε χτυπήσει μέχρι στιγμής», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό