20.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι αυξημένοι θάνατοι είναι η επίπτωση του κύματος της πανδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου[email protected]

Βλέπουμε την «ουρά» της κορυφής του κύματος της πανδημίας αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη γι’ αυτό και έχουμε πολλούς θανάτους. όπως εξήγησε σήμερα στην ΕΡΤ στο κάθε κύμα της πανδημίας βλέπουμε πρώτα αύξηση κρουσμάτων, στη συνέχεια διασωληνώσεων και έπονται δυστυχώς οι θάνατοι που είναι η επίπτωση της νόσου σε πολλούς ασθενείς. Κύριοι παράγοντες είναι η ηλικία και ο μη εμβολιασμός. 

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω των 50 ετών, κατανοούμε ότι έχουμε γερασμένο πληθυσμό. Τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν 300 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω συν-νοσηροτήτων. Αν το συνδυάσουμε αυτό με το μη εμβολιασμό και την επέλαση της Δέλτα έχουμε τις επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, πρώτα σε κρούσματα και διασωληνώσεις και στο τέλος των θανάτων.

Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε ότι έχουμε ήδη, αύξηση των εμβολιασμών και μείωση των περιστατικών Δέλτα, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση των θανάτων. Θα περάσουμε σιγά -σιγά σε μια νέα φάση της πανδημίας που ο σημαντικός δείκτης δεν θα είναι τα κρούσματα, διότι θα κολλάμε μεν όμως δεν θα έχουμε τις ίδιες επιπτώσεις με πριν.

Τα δεδομένα με την Όμικρον όπως είπε, είναι νωρίς ακόμα να τα γνωρίζουμε όσον αφορά τη νοσηρότητα και τους θανάτους. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πιθανότητα διασωλήνωσης πέφτει στο μισό με την Όμικρον δηλαδή, έχει 50% μικρότερη πιθανότητα να μπει σε ΜΕΘ ο ασθενής. 

Τείχος ανοσίας

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου η οποία στη χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία και του εμβολιασμούς ανέφερε ότι δεν μπορούν τα εμβόλια να χτίσουν τείχος ανοσίας για να σταματήσει η μετάδοση, ο κ. Ζαούτης είπε ότι κατά τη γνώμη του το γεγονός ότι το εμβόλιο μας προστατεύει από νοσηλείες και διασωληνώσεις αυτό αποτελεί από μόνο του ένα τείχος ανοσίας και όχι το αν κολλάμε τελικά.

Ο ιός όπως σημείωσε με την μετάλλαξη Όμικρον είναι υπε-μεταδοτικός ακόμα και στους εμβολιασμένους, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν αυξάνονται οι νοσηλείες.

Αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών, κάτι το οποίο ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από την κατάθεση στον FDA των Pfizer& BioNTech για έγκριση σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ο κ. Ζαούτης σχολίασε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αυτά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αν κολλήσουν και έχουμε χάσει μωρά γι’ αυτό και οι ειδικοί προσανατολίζονται σε αυτές τις ηλικίες. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό