14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι αστρονόμοι είδαν το τζάκι του Ωρίωνα να «καπνίζει»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αριστερά στην εικόνα εμφανίζεται το Νεφέλωμα της Φλόγας και δεξιά το επίσης ιδιαίτερα ενεργό κοσμικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω του.

Το Νεφέλωμα της Φλόγας (κωδικές ονομασίες NGC 2024 ή Sh2-277) είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Ωρίωνα σε απόσταση 900-1,500 ετών φωτός από εμάς. Η έντονη λάμψη του οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επανασύνδεση ηλεκτρονίων και φορτισμένων ιόντων υδρογόνου. Μπροστά από την φωτεινή περιοχή του νεφελώματος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες «σκοτεινών» αερίων και σκόνης στα οποία και οφείλεται το σκουρόχρωμο μέρος στο κέντρο του νεφελώματος.

Το Νεφέλωμα της Φλόγας ανήκει σε μια περιοχή του αστερισμού του Ωρίωνα όπου δημιουργούνται νέα άστρα. Στο κέντρο του υπάρχει ανοικτό σμήνος νεαρής ηλικίας άστρων στο 86% εκ των οποίων έχει σχηματιστεί γύρω τους ένας δίσκος ύλης ενώ τα νεαρότερης ηλικίας άστρα συγκεντρώνονται στο κέντρο του νεφελώματος. Το νεφέλωμα που έχει λάβει από την επιστημονική κοινότητα το παρατσούκλι «τζάκι του Ωρίωνα» αποτελεί ένα από τα κοντινότερα στη Γη αστρικά μαιευτήρια και αποτελεί σταθερό στόχο παρατήρησης και μελέτης.

Επιστήμονες στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO) στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο APEX και κατέγραψαν μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του νεφελώματος η οποία εμφανίζει μια σειρά από λεπτομέρειες τόσο στο νεφέλωμα όσο και στο κοσμικό περιβάλλον γύρω από αυτό που είναι ιδιαίτερα ενεργό κοσμικά και σχηματίζονται διαφόρων ειδών δομές και νέα νεφελώματα.

ESO/TH. STANKE & ESO/J. EMERSON/VISTA. ACKNOWLEDGM

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα από τις παρατηρήσεις τους οι οποίες ρίχνουν φως στους μηχανισμούς αλλά και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο εντυπωσιακό νεφέλωμα.

 

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό