34.5 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Οι αντιφατικές δημοσκοπήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι αστοχίες του 2021

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιφατικά ευρήματα για την κούρσα ηγεσίας στου ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θυμίζοντας σε πολλούς την περίπτωση των εσωκομματικών εκλογών του 2021 όταν οι περισσότερες έρευνες έβλεπαν πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου στον α’ γύρο ο οποίος τελικά ήρθε τρίτος και έμεινε εκτός β’ γύρου.

Η πρώτη δημοσκόπηση για την επικείμενη εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου από την εταιρεία GPO και έδωσε ευρύτατο προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζεται από το 34,5% των «πράσινων» ψηφοφόρων και έπονται ο Παύλος Γερουλάνος με 17,7%, ο Χάρης Δούκας με 17,2%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%.

Βάσει της ίδιας έρευνας ο κ. Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα, αν και μικρότερο, και στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Εκεί ο κ. Αδρουλάκης προηγείται με 20,7%, και ακολουθεί με 16,5% ο Χάρης Δούκας. Έπονται με 13,3% ο Παύλος Γερουλάνος, με 8,8% ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και με 5,6% ο Παύλος Χρηστίδης.

Εντελώς διαφορετική εικόνα σχηματίζεται όμως από χθεσινή έρευνα της εταιρείας Interview η οποία κατέγραψε τον κ. Δούκα να προηγείται, έστω και με βραχεία κεφαλή, του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εν λόγω έρευνας την υποψηφιότητα του κ. Δούκα υποστηρίζει το 21,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη το  20,9%.

Ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 18,4% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,7% ο οποίος πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος και θα στηρίξει τον κ. Δούκα.

Οι δημοσκοπικές αστοχίες του 2021

Τα αντιφατικά ευρήματα δύο ερευνών που διενεργήθηκαν με λίγες ημέρες διαφορά δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για το ποιες είναι σήμερα οι πραγματικές διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουν δε την προεκλογική κούρσα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ του 2021 (5 και 12 Δεκεμβρίου) όπου οι περισσότερες έρευνες απέτυχαν να προβλέψουν όχι μόνο την άνετη νίκη του κ. Ανδρουλάκη αλλά ακόμη και το ζευγάρι του β’ γύρου (Νίκος Ανδρουλάκης – Γιώργος Παπανδρέου).

Έρευνα της εταιρείας Marc που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021 εκτιμούσε ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρα πρώτος στην κούρσα με 31,6% (πολίτες που δήλωναν ότι θα λάμβαναν μέρος στις εσωκομματικές) ή 29,5% (ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν ότι θα λάμβαναν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές). Η ίδια έρευνα υπολόγιζε τον κ. Ανδρουλάκη σε 26,1% και στα δύο σώματα ψηφοφόρων.

Παράλληλα, έρευνα της Metron Analysis η οποία είχε δημοσιευθεί την ίδια ημέρα εκτιμούσε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρούσε ευρύτατο προβάδισμα με 29% στο σώμα των ψηφοφόρων που βρίσκονταν στα «όρια της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ». Επίσης, κατέγραφε «ισοβαθμία» Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με 26% στο σώμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και εκτιμούσε ότι ακολουθούσε ο Γ. Παπανδρέου με 23%.

Αντίστοιχα, έρευνα της GPO που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου 2021 εκτιμούσε ότι ο κ. Λοβέρδος προηγείτο με 27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και ότι ακολουθούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,4% και ο Γιώργος Παπανδρέου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό