23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου προσφέρουν κάποια προστασία έναντι των υποπαραλλαγών XBB

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αναμνηστικές δόσεις της Pfizer και της Moderna μείωσαν τον κίνδυνο ήπιας ασθένειας από την οικογένεια υποπαραλλαγών XBB σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν την εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μελέτη του CDC παρέχει την πρώτη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της όμικρον στον πραγματικό κόσμο έναντι της οικογένειας υποπαραλλαγών XBB. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι υποπαραλλαγές XBB θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλο ένα κύμα Co, επειδή είναι τόσο καλές στο να αποφεύγουν τα αντισώματα που εμποδίζουν τις λοιμώξεις.

Για άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών, το αναμνηστικό εμβόλιο της όμικρον μείωσε τον κίνδυνο ήπιας ασθένειας από τις υποπαραλλαγές XBB κατά περίπου 48% δύο έως τρεις μήνες μετά τη λήψη του εμβολίου. Τα εμβόλια παρείχαν 38% προστασία από ήπια ασθένεια για τις ηλικίες 50 έως 64 ετών και 42% προστασία για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι αξιωματούχοι του CDC, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Τετάρτη, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι καθησυχαστικά, επειδή οι άνθρωποι που έλαβαν τα εμβόλια είχαν μεγαλύτερη προστασία από εκείνους που δεν τα έλαβαν. Η προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών θα πρέπει να είναι υψηλότερη, αν και τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, είπαν.

«Μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης περίπου στο μισό σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε η Dr. Ruth Link-Gelles, αξιωματούχος του CDC και συγγραφέας της μελέτης, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 49 ετών.

«Αυτό που γνωρίζουμε από την εμπειρία του παρελθόντος είναι ότι γενικά τα εμβόλια προστατεύουν καλύτερα από πιο σοβαρή νόσο», δήλωσε η Link-Gelles. «Έτσι, αυτές είναι εκτιμήσεις για συμπτωματική λοίμωξη και θα περιμέναμε ότι παρόμοιες εκτιμήσεις για νοσηλεία και θάνατο θα ήταν υψηλότερες».

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 αποκτά γρήγορα κυρίαρχη θέση στις ΗΠΑ και επί του παρόντος αποτελεί περίπου το 49% των νέων κρουσμάτων Co σε εθνικό επίπεδο. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν περιγράψει την XBB.1.5 ως την πιο μεταδοτική εκδοχή του ιού μέχρι στιγμής, αν και δεν έχει μεταλλάξεις που να υποδηλώνουν ότι κάνει τους ανθρώπους να νοσούν περισσότερο από άλλες υποπαραλλαγές.

Ο XBB.1.5 αποφεύγει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να συνδέεται καλύτερα με τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Αλλά η μελέτη του CDC δείχνει ότι οι ενισχυτικές δόσεις της omicron παρέχουν περίπου την ίδια προστασία κατά της οικογένειας XBB όπως και κατά της υποπαραλλαγής BA.5 και των απογόνων της, όπως οι BQ.1 και BQ.1.1.

Η μελέτη του CDC εξέτασε τα αποτελέσματα των εξετάσεων Co από περίπου 29.000 άτομα από τον Δεκέμβριο έως τις 13 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το XBB.1.5 αυξήθηκε από το 2,4% των περιπτώσεων σε περίπου 37%. Μεταξύ των περισσότερων από 13.000 ατόμων που εξετάστηκαν θετικά, το 78% κόλλησε μια υποπαραλλαγή που σχετίζεται με το BA.5 και το 22% κόλλησε μια υποπαραλλαγή που σχετίζεται με το XBB.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό