20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αλλαγές που φρεσκάρισαν το Ford Focus

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Focus, το μικρομεσαίο μοντέλο της Ford, παρουσιάζεται ανανεωμένο και μέσα στο πνεύμα της εποχής.

Σχεδιαστικά, το σήμα τοποθετήθηκε από το καπό στη μάσκα, ανασχεδιάστηκε το καπό, αλλάζοντας ελαφρά τη μύτη του αυτοκινήτου, τοποθετήθηκαν στάνταρ νέοι προβολείς LED, οι πεντάθυρες και wagon εκδόσεις φέρουν σκούρα κάτοπτρα στα πίσω φώτα, ενώ ανάλογα την έκδοση εξοπλισμού, υπάρχουν λεπτομέρειες χρωμίου. Περισσότερες αλλαγές εμφανίζονται στην έκδοση ST-Line, με έμπνευση από τα μοντέλα της Ford Performance, όπως τραπεζοειδής μάσκα, φαρδύτεροι πλαϊνοί αεραγωγοί, πλαϊνές ποδιές, πίσω διαχύτης και διακριτική πίσω αεροτομή.

Διατηρείται και η ανασηκωμένη έκδοση Active, με Crossover χαρακτηριστικά, οι ψηλότερα τοποθετημένοι πλαϊνοί αεραγωγοί και τα μαύρα προστατευτικά του αμαξώματος.

Στην καμπίνα, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ψηφιακό πίνακα οργάνων, που διαμορφώνεται ανάλογα τις προτιμήσεις, ενώ το νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4, υποστηρίζεται από μία νέα, κεντρική οθόνη αφής 13,2 ιντσών με διαισθητική διεπαφή, που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν με όχι περισσότερα από ένα ή δύο αγγίγματα να διαχειρίζονται τις εφαρμογές, τις πληροφορίες ή τα συστήματα που επιθυμούν. Η νέα οθόνη αφής περιλαμβάνει, επίσης, χειριστήρια για λειτουργίες όπως η θέρμανση και ο εξαερισμός που μέχρι πρότινος ενεργοποιούνταν με φυσικά κουμπιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο απέριττης και μινιμαλιστικής κεντρικής κονσόλας. Το σύστημα προσφέρει επίσης ασύρματη συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto.

Κι ακόμη, το προηγμένο σύστημα αναγνώρισης φωνής, περιλαμβάνει 15 ευρωπαϊκές γλώσσες, συνδυάζοντας δεδομένα του οχήματος με αναζητήσεις στο Internet– με τη βοήθεια του FordPass Connect – για γρήγορη και ακριβή απόκριση σε εντολές για συστήματα ψυχαγωγίας, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου, καθώς και για το σύστημα ελέγχου του κλιματισμού και δελτία καιρού.

Το σύστημα SYNC 4 επιτρέπει και ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού του Ford Power-Up, που θα βελτιώνουν το ανανεωμένο Focus με την πάροδο του χρόνου. Μέσω δε του FordPass app, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε μία σειρά συνδεδεμένων υπηρεσιών, με ένα smartphone και να παραμένει συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του από οπουδήποτε με ένα σήμα δεδομένων και να χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά όπως το Vehicle Status – για τον έλεγχο της στάθμης καυσίμου, τη διάρκεια ζωής του λαδιού και άλλα – και το Remote Start.

Ως προς τα κινητήρια σύνολα, ο κινητήρας 1.0lt EcoBoost, αποδίδει 125 και 155 ίππους και φέρει ήπια υβριδική τεχνολογία 48v. Μάλιστα, εκτός από το 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, πλέον προσφέρεται και ένα 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift, που περιορίζει την κατανάλωση καυσίμου. Στα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι σε περίπτωση προσπέρασης, μπορεί να κατεβάσει έως και τρεις ταχύτητες, αμέσως, ενώ στο πρόγραμμα Sport Drive, το αυτόματο κιβώτιο διατηρεί τη χαμηλότερη σχέση για πιο σπορ απόκριση. Μπορεί να συνδυαστεί και με paddles στο τιμόνι, για χειροκίνητες αλλαγές, τα οποία είναι στάνταρ στις εκδόσεις ST‑Line.

Στη γκάμα, παραμένει το μοτέρ πετρελαίου 1.5lt EcoBlue, με ισχύ 95 και 120 ίππoυς, που συνδυάζεται με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, με την πιο ισχυρή έκδοση να είναι διαθέσιμη και με 8άρι αυτόματο κιβώτιο.

Στάνταρ και τα προφίλ οδήγησης (Drive Modes): Normal, Sport και Eco, που μπορούν να προσαρμόζουν την απόκριση του πεντάλ του γκαζιού, του ηλεκτρονικά υποβοηθούμενου συστήματος διεύθυνσης EPAS και του αυτόματου κιβωτίου, ανάλογα το πώς θέλει να κινηθεί ο οδηγός, ενώ η έκδοση Active φέρει το πρόγραμμα Slippery, για καλύτερη συμπεριφορά στο βρεγμένο, αλλά και το Trail, για πιο εκτός δρόμου οδήγηση.

Η Ford, εξόπλισε το Focus με νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως το Blind Spot Assist, που παρακολουθεί τα τυφλά σημεία του οδηγού για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω, το Blind Spot Information System με Trailer Coverage, που επιτρέπει στον οδηγό να καταχωρήσει το μήκος και το πλάτος του τρέιλερ που επιθυμεί να ρυμουλκήσει μέσω της οθόνης αφής του SYNC 4 και το σύστημα θα προχωρήσει σε αυτόματη διόρθωση, προειδοποιώντας τον οδηγό εάν ένα άλλο όχημα βρίσκεται στο τυφλό σημείο του τρέιλερ που ρυμουλκεί, το νέο Intersection Assist που χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα του Focus σε συνδυασμό με το ραντάρ για να παρακολουθεί το δρόμο για επικείμενες συγκρούσεις με επερχόμενα οχήματα σε παράλληλες λωρίδες, το Local Hazard Information που ενημερώνει τους οδηγούς για μία επικίνδυνη κατάσταση στο δρόμο, ακόμα και αν το περιστατικό δεν είναι ορατό εξαιτίας μιας καμπής του δρόμου ή άλλων οχημάτων, και πολλά ακόμα.

Στο Focus wagon, πλέον ο χώρος αποσκευών φέρει επένδυση από μοκέτα υψηλής ποιότητας, έχει πλαϊνό δίκτυ για την αποθήκευση μικρότερων αντικειμένων και μία «υγρή ζώνη», όπου παρεμβάλλεται ένα αδιάβροχο κάλυμμα για προστασία από βρεγμένα ρούχα ή ομπρέλες. Το αδιάβροχο κάλυμμα μπορεί να αφαιρείται για στέγνωμα ή πλύσιμο και η περιοχή μπορεί να απομονώνεται από τον υπόλοιπο χώρο αποσκευών με την αναδίπλωση του πατώματος ή με τη χρήση του κάθετου διαχωριστικού, για τη δημιουργία βρεγμένων και στεγνών ζωνών.

Καταλήγοντας, η ανανεωμένη έκδοση του Focus ST, σε εκδόσεις hatchback και wagon, συνδυάζεται με έναν πανίσχυρο βενζινοκινητήρα 2.3 lt EcoBoost, που αποδίδει ισχύ 280 ίππων και ροπή 420 Nm και υποστηρίζεται από έναν twin-scroll υπερσυμπιεστή και τεχνολογία anti-lag. Το εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο είναι στάνταρ και συνδυάζεται με τεχνολογία rev-matching, όταν παραγγέλνεται με το προαιρετικό X Pack, εξασφαλίζοντας πιο ομαλά κατεβάσματα. Επίσης διατίθεται ένα επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο με paddles στο τιμόνι.

Εφοδιάζεται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό, με Continuously Controlled Damping, που παρακολουθεί με τη σειρά του δεδομένα από τα συστήματα διεύθυνσης, πέδησης, ανάρτησης και αμαξώματος 500 φορές το δευτερόλεπτο προκειμένου να προσαρμόζει την απόσβεση των αμορτισέρ καθώς και με πακέτο X Pack, με προβολείς LED Dynamic Pixel, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και ένα πρόσθετο drive mode με την ονομασία Track, το οποίο προσφέρει βελτιστοποιημένη πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης EPAS, πιο επιθετική απόκριση του πεντάλ γκαζιού και μεγαλύτερη ελευθερία από το σύστημα ESC.

Focus STFocus ST

: Drive & Travel

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό