20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή για το επόμενο θύμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την Credit Suisse, η Deutsche Bank; Μετά την ηρεμία των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές, η πρώτη γερμανική τράπεζα δέχτηκε σφοδρή επίθεση στις αγορές την Παρασκευή. Οσο και αν οι αρχηγοί των ισχυρότερων κρατών στην Ε.Ε. και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή για το επόμενο θύμα.

Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται για μια πιθανή μεταδοτική επίδραση των γεγονότων που επηρέασαν τις αμερικανικές μικρομεσαίες τράπεζες και την Credit Suisse.

Η επιχείρηση διάσωσης της Credit Suisse -της δεύτερης μεγαλύτερης  ελβετικής τράπεζας- από την πρώτη, την UBS, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έφερε ηρεμία στις αγορές και μάλιστα προκάλεσε πραγματική ανάκαμψη στις τραπεζικές μετοχές που είχαν υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα από τα προβλήματα των μικρών αμερικανικών τραπεζών. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε επίσης η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών και των δημόσιων αρχών να στηρίξουν τον τομέα, εάν χρειαστεί.

Μαύρη Παρασκευή

Αλίμονο η Παρασκευή 24 Μαρτίου, αποδείχθηκε «μαύρη»: Τη μεγαλύτερη επίθεση δέχθηκε η πρώτη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας έφτασε να υποχωρεί σχεδόν κατά 15% για να κλείσει τελικά με – 8,53%. Ο δείκτης Stoxx των 600 κορυφαίων εισηγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρούσε κατά περίπου 5% χθες το μεσημέρι και έκλεισε με πτώση  2,5% στο τέλος της συνεδρίασης. Ορισμένες τράπεζες, που θεωρούνται πιο εύθραυστες, όπως η Commerzbank ή η Société Générale κατέγραψαν επίσης σημαντικές απώλειες.

Μήπως λοιπόν η Deutsche Bank η νέα Credit Suisse; «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για τίποτα», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα».

Τα στοιχήματα  πάντως εναντίον της Deutsche Bank διπλασιάστηκαν Παρά τα κέρδη 5 δισ. ευρώ το 2022, οι αγορές εξακολουθούν να αμφισβητούν τη στρατηγική και τον ισολογισμό της Deutsche Bank.

Οι αρχές καθησυχάζουν

Εκτός από τον Σολτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες  που μετείχαν χθες στις Βρυξέλλες στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα νεύρα των επενδυτών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τους «κερδοσκόπους» για τον πρόσφατο σεισμό των τραπεζών. Όπως και ο Σολτς, ο Μακρόν ήταν σίγουρος: «Η ευρωζώνη είναι η περιοχή όπου οι τράπεζες είναι οι πιο ανθεκτικές».

«Ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικός γιατί έχει στέρεες θέσεις από άποψη κεφαλαίου και ρευστότητας», επεσήμανε στους αρχηγούς κρατών η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Καραδοκούν οι κερδοσκόποι

Παρά το «ηρεμιστικό χάπι» των  ηγετών,οι κερδοσκόποι στο χρηματιστήριο στοιχηματίζουν τα χρήματά τους στο αντίθετο σενάριο: τη χρεοκοπία της Deutsche Bank. Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει περισσότερο από 24%  τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτή η ξαφνική πτώση της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία παρέσυρε τις υπόλοιπες αξίες, είχε ως κύρια πηγή την άνοδο τις τελευταίες ημέρες του τίτλου ασφάλισης σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών CDS της τράπεζας,που έφτασε στο υψηλότερο σημείο ,από το 2018. Αλλά όπως και στην ιστορία του φιδιού που δάγκωσε την ουρά του, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν η πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank ήταν αυτή που  παρέσυρε τα CDS προς τα κάτω ή το αντίστροφο. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την αγορά χρέους μειωμένης εξασφάλισης Lower Tier-2, το οποίο μερικές φορές έχει αναφερθεί ως πιθανό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών δεδομένων Ortex, τα στοιχήματα για την πτώση των τιμών της τράπεζας έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι κερδοσκόποι έχουν  κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια με τα στοιχήματά τους για την Deutsche Bank κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου.

«Η τραπεζική κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, όπως κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουν», γράφει ο οικονομολόγος Μαρκ Τουατί. «Έχουμε ένα πολύ σταθερό μοντέλο γιατί είναι πολύ διαφοροποιημένο. (…). Κάποια στιγμή, ο ορθολογισμός επιστρέφει και τα θεμελιώδη στοιχεία παίρνουν τη θέση τους», απαντά η Μάγια Ατίγκ, γενική διευθύντρια της Γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (FBF).

Ποιος είναι ο επόμενος;

«Οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί, πιθανότατα θυμούνται την οικονομική κρίση του 2008 και αναρωτιούνται αν εξακολουθούν να υπάρχουν κακά περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς των τραπεζών» λέει η Γαλλίδα καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris 2, Κατρίν Λουμποσινσκί.

«Έχοντας αυτό υπόψη, οι αγορές αναρωτιούνται ποια τράπεζα είναι η πιο εύθραυστη. Τώρα επικεντρώνονται στην Deutsche Bank, για διάφορους λόγους. Και αν η Deutsche Bank έχει  προβλήματα, τότε προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιατί ακόμη και αν οι διασυνδέσεις μεταξύ των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν νέες διασυνδέσεις με τη μη τραπεζική χρηματοδότηση», εξηγεί η Γαλλίδα οικονομολόγος. Σημειώνει μάλιστα ότι μετά την απόφαση των κεντρικών τραπεζών (Fed και ΕΚΤ) να συνεχίσουν την πολιτική τους για αύξηση των επιτοκίων, οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η κρίση που ξεκίνησε στην Καλιφόρνια έχει πλέον επιλυθεί ή αν υπάρχει ακόμη πολύ ευρύτερος φόβος μετάδοσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό