24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικονομικό σαμποτάζ και επιθέσεις από «βαρόνους του χρήματος» πλήττουν τη λίρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί οι αναλυτές να αποδίδουν την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας στον φαύλο κύκλο στον οποίο εγκλωβίζεται η οικονομία της χώρας με τη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας παρά τον πληθωρισμό που είναι σχεδόν 20%, με τις εκτιμήσεις να τον θέλουν να σκαρφαλώνει περαιτέρω στο επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας όμως έχει μια άλλη ερμηνεία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την απότομη πτώση της λίρας στους «βαρόνους του χρήματος» που επιτίθενται στην οικονομία της Τουρκίας, και δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά να επιδιώξει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη.

Η κατακόρυφη πτώση της λίρας αυτή την εβδομάδα δεν έχει οικονομική βάση και είναι αποτέλεσμα οικονομικού σαμποτάζ, δήλωσε ο τούρκος ηγέτης.

Οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» και τους εγχώριους υποστηρικτές τους που θέλουν η Τουρκία να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά, πρόσθεσε.

Το νόμισμα υποχώρησε έως και 4,5% μετά τις δηλώσεις, ενώ μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη δυτική επαρχία της Σμύρνης την Παρασκευή, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δίνει προτεραιότητα στα χαμηλότερα επιτόκια για να αυξήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν», είπε ο Ερντογάν. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σκοτεινό σενάριο χρησιμοποιώντας επίπεδα συναλλάγματος», συνέχισε.

Μια μέρα νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του προέδρου, είπε ότι οι προκλήσεις για την αλλαγή πολιτικής ήταν μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, μαζί με την τρομοκρατική δραστηριότητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό