23.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΗΕ: Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του

Ειδήσεις Ελλάδα

Για παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να κάνει λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραπέμεποντας και στη Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ θα μιλήσει για παράθυρο ευκαιρίας προς διευθέτηση της διαφοράς και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, o Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιερώσει σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στο Κυπριακό, αναφερόμενος στην παράνομη εισβολή και κατοχή εδάφους που αντιστοιχεί στο 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας σε λύση επί τη βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αφενός επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής, αφετέρου όμως τονίζοντας ότι και οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη, σε μία αναφορά  με προφανή αποδέκτη την ηγεσία της Β. Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός να έχει συνάντηση στις 10:30 ώρα Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό