23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οδεύει η Ευρώπη προς ένα νέο επιδημιολογικό κύμα;

Ειδήσεις Ελλάδα

Την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του για την εξάπλωση των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, οι οποίες θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν κυρίαρχες στην ήπειρο και να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Ba.4 και Ba.5 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στις αρχές του 2022, κυριαρχούν εκεί. Αυτά βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη: το δεύτερο αντιπροσώπευε, στις 8 Μαΐου, ήδη το «37% των θετικών κρουσμάτων» στην Πορτογαλία και θα μπορούσε να γίνει η πλειοψηφία στη χώρα «μέχρι τις 22 Μαΐου», εκτιμούν οι υγειονομικές αρχές.

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δεν δείχνουν «αλλαγή στη σοβαρότητα» αυτών των δύο παραλλαγών σε σύγκριση με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Omicron, αλλά η τελευταία θα μπορούσε «να οδηγήσει σε σημαντική συνολική αύξηση των κρουσμάτων Co-19 στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», εκτιμά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Η «ισχυρή ανάπτυξή» τους θα μπορούσε επίσης να τους επιτρέψει να υποκαταστήσουν τις παραλλαγές που ήδη κυριαρχούν στους 27. Ενώ μάλλον δεν είναι πιο επικίνδυνες από τις ήδη γνωστές υποπαραλλαγές της Omicron, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων μπορεί να επιβαρύνει τα ιδρύματα υγείας, οδηγώντας σε ένα κύμα των νοσηλειών, υπενθυμίζει το ίδρυμα.

Ως εκ τούτου, το ECDC καλεί τα κράτη να είναι προσεκτικά, ιδίως διατηρώντας μια σημαντική πολιτική τεστ για τον εντοπισμό παραλλαγών και την παρακολούθηση της εξάπλωσης της επιδημίας. Το δελτίο τύπου υπογραμμίζει επίσης τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και ειδικότερα τη χρησιμότητα μιας «δεύτερης αναμνηστικής δόσης» στα πιο εύθραυστα άτομα, ακόμη και για «μερικούς ή όλους τους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω» και για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. «Οι χώρες θα πρέπει να έχουν σε εφαρμογή σχέδια για την ταχεία ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες», λέει ο οργανισμός. Ένα σημάδι ότι αυτό το θέμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, τα Ba.4 και Ba.5 επαναταξινομήθηκαν ως «ανησυχητικές παραλλαγές» από το ECDC την Πέμπτη.

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη βιώνουν μια ηρεμία, όσον αφορά την υγεία, εδώ και ένα μήνα, κυρίως στις περιπτώσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Ωστόσο, οι μολύνσεις φαίνεται να αυξάνονται ξανά σε ορισμένα έθνη, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, σύμφωνα με το OurWorldInData.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό