22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΑΕΔ: Οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο – Ποιοι άνεργοι δικαιούνται μπόνους 300 ευρώ – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ, για το επίδομα ανεργίας, το ποινολόγιο και τα μπόνους.

Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, μολονότι στην ελληνική νομοθεσία εμμέσως προβλέπεται η διαθεσιμότητα προς εργασία ως όρος για τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως ανέργου, εντούτοις η προϋπόθεση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί νομοθετικά με σαφήνεια, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ εγγεγραμμένα πρόσωπα, τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάποια σχετική ενέργεια.

Οι αλλαγές

Οι άνεργοι με ατομικό εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία.

Στους ρυθμούς των πυροβόλων κινείται η ναυτιλία

Παράλληλα, ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος, σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας η οποία χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας.

Αντίστοιχα, θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος, αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καταβολή χρηματικού μπόνους, το 50% του επιδόματος εργασίας μέχρι τη λήξη του, αν ο άνεργος βρει εργασία ενόσω επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Μπόνους, της τάξης των 300 ευρώ, θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ, αν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης εξεύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ συνάντησαν εξ αρχής μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τιμωρία» των ανέργων η διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους την Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Οργανισμού.

«Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με τον νόμο Χατζηδάκη, που στην ουσία καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, μιλώντας για «ιδεοληπτική εμμονή με νεοφιλελεύθερες επιλογές που δεν έχουν ‘περπατήσει’ ούτε καν σε συνθήκες κανονικότητας, ανάπτυξης και ευημερίας».

«Τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι επικίνδυνες» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «τη χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο timing» και παραλληλίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, με τις επιλογές της και στην ενέργεια: «Τις ιδεοληπτικές της εμμονές πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπεράνει πως «έτσι υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ».

Μακρύς ο δρόμος στις δίκες Λιγνάδη – Φιλιππίδη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό