27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξεχάστε το Ozempic, ήρθε η β-γλυκάνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια φυτική ίνα φαίνεται πως μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα με το Ozempic όσον αφορά την απώλεια βάρους και λίπους.Οι μελέτες σχετικά με τη δράση του Ozempic ως φαρμάκου για την απώλεια βάρους έχουν ανοίξει τον δρόμο και για τη μελέτη φυσικών συστατικών που μπορεί να έχουν την ίδια δράση, δηλαδή να μιμούνται την ορμόνη GLP-1.

Σ’ αυτήν τη λογική, οι φυτικές ίνες είναι το νέο φυσικό υπερφάρμακο για απώλεια βάρους και μακροζωία. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Nutrition, φαίνεται πως δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες το ίδιο, αλλά μία κατηγορία μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση βάρους σε ποντίκια.

Στη μελέτη που διεξήγαγαν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Αριζόνας και της Βιέννης, η β-γλυκάνη ήταν η μοναδική φυτική ίνα που προκάλεσε μείωση στα επίπεδα λίπους και στο σωματικό βάρος σε ποντίκια μέσα σε 18 εβδομάδες. Η β-γλυκάνη βρίσκεται σε αφθονία στη βρώμη και στο κριθάρι.

«Ξέρουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές και επωφελείς. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες», λέει ο Φρανκ Ντούκα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. «Θέλαμε να μάθουμε ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο όσον αφορά την απώλεια βάρους και την ομοιόσταση της γλυκόζης ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή και την αγροτική βιομηχανία».

Τα πειραματόζωα της μελέτης παρουσίασαν αυξημένες συγκεντρώσεις βουτυρικού οξέος στο πεπτικό τους σύστημα, μιας ουσίας που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των φυτικών ινών. Το βουτυρικό οξύ προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης GLP-1. Αξίζει να σημειωθεί ότι φάρμακα όπως το Ozempic μιμούνται τη δράση της GLP-1 και διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης.

«Δεν νομίζουμε ότι αυτή είναι η μοναδική επίδραση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες επωφελείς δράσεις του βουτυρικού οξέος που δεν έχουν σχέση με το έντερο, όπως στο συκώτι».

Οι άλλες φυτικές ίνες που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν η δεξτρίνη από το σιτάρι, η πηκτίνη, το άμυλο και η κυτταρίνη. Οι συγκεκριμένες, ωστόσο, αν και προκάλεσαν αλλαγή στη σύνθεση της βακτηριακής εντερικής χλωρίδας, δεν συνέβαλαν στη μείωση του βάρους των ποντικιών.

Καθώς λιγότερο από 5% των ανθρώπων στις ΗΠΑ καταναλώνουν τα 25-30 γρ. φυτικών ινών που χρειάζονται ημερησίως, τα συμπληρώματα φυτικών ινών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Φυσικά, και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες και ειδικά έρευνες σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η β-γλυκάνη μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση λίπους και σωματικού βάρους. Είναι όμως αισιόδοξοι ότι η μελέτη της β-γλυκάνης θα δώσει σύντομα θετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό