22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε την εκπαίδευση αστροναύτη ο Ιάπωνας διαστημικός τουρίστας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών κέρδισαν τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες με τις διαστημικές βόλτες που πραγματοποίησαν. Όμως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον βγήκαν από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας για λίγα λεπτά και αμφισβητείται μάλιστα αν μπορεί η βόλτα αυτή να καταγραφεί ως επίσκεψη στο Διάστημα.

Αυτός που σίγουρα θα καταγράψει το όνομα του στην μικρή λίστα των ιδιωτών που έχουν βγει από τον πλανήτη μας είναι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάουα ο οποίος θα γίνει ο όγδοος κατά σειρά διαστημικός τουρίστας. Πριν από 20 χρόνια ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο έγινε ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας». Ο Τίτο είχε πληρώσει 20 εκατ. δολάρια για να ταξιδέψει και να παραμείνει για λίγες μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έκτοτε επτά συνολικά πάμπλουτοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι.

Ο Μαεζάουα που απέκτησε την τεράστια περιουσία του μέσω μιας πετυχημένη διαδικτυακής εμπορικής εταιρείας μόδας ασχολείται επίσης με την τέχνη και θεωρείται σημαντικός συλλέκτης. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια όταν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Space X, την διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, για ένα πολυήμερο ταξίδι γύρω από την Σελήνη και για να μην είναι μόνος θα πάρει μαζί του μια γυναίκα που θα επιλέξει μέσω online διαγωνισμού η οποία όπως είχε πει δεν θα ήταν μόνο σύντροφος του στο ταξίδι αλλά θα γινόταν και σύντροφος του στην ζωή.

Λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για μια γυναίκα σύντροφο και θα πάρει μαζί του οκτώ άτομα κάποιοι εκ των οποίων θα ήταν φίλοι του που θα ήθελαν να τον συντροφεύσουν στο ταξίδι και κάποιοι θα επιλέγονταν και πάλι μέσω online διαδικασίας. Ο ίδιος θα πλήρωνε φυσικά το αντίτιμο για όλους τους συνεπιβάτες του.

Τελικά το σχέδιο για την Σελήνη είτε εγκαταλείφθηκε είτε μπήκε σε δεύτερο πλάνο και ο Μαεζάουα συμφώνησε με την Ρωσία για να πάει να ζήσει για 12 μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως φαίνεται δεν του αρέσει να ταξιδεύει μόνος του αφού και σε αυτό το εγχείρημα θα πάρει μαζί του κάποιο άτομο. Πιο συγκεκριμένα θα είναι μαζί του ένας συνεργάτης του κινηματογραφιστής που θα καταγράψει την διαμονή του εκεί για να γίνει στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ. Ο Μαεζάουα και ο συνεργάτης του θα μπουν στο ρωσικό σκάφος που θα τους μεταφέρει στον ISS στις 8 Δεκεμβρίου.

Για αυτό τον λόγο ο Ιάπωνας επιχειρηματίας βρίσκεται ήδη στο κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών στην Μόσχα και μαθαίνει να κινείται και να ζει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Θα μάθει διάφορες λειτουργίες του διαστημικού σταθμού καθώς και πρωτόκολλα κινδύνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή έκτακτη συνθήκη κατά την παραμονή του εκεί. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που κατέβαλε στην ρωσική διαστημική υπηρεσία ο Μαεζάουα αλλά η NASA κάθε φορά που χρησιμοποιεί τα ρωσικά σκάφη για να μεταφέρει αστροναύτες της στον ISS πληρώνει ένα ποσό γύρω στα 80 εκατ. δολάρια. Δεδομένου του ότι ο Μαεζάουα θα πάρει μαζί του και τον συνεργάτη του και θα παραμείνει 12 μέρες στον σταθμό το ποσό που θα ξοδέψει εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 200 εκατ. δολάρια.

«Στα 45 χρόνια της ζωής μου δεν έχω βιώσει κάτι ανάλογο. Αρχικά αισθάνθηκα περίεργα και άβολα. Δεν μπορούσα να ελέγξω τις κινήσεις των χεριών και ποδιών μου. Όταν όμως άρχισα να συνηθίζω αυτή την κατάσταση αποδείχθηκε τελικά πολύ ευχάριστη. Θα εκπαιδευθώ για τους επόμενους μήνες και νιώθω φόβο ή άγχος αντίθετα η επιθυμία μου να ταξιδέψω στο Διάστημα μεγαλώνει διαρκώς» δηλώνει ο Μαεζάουα.

Να σημειωθεί ότι στους τουρίστες του Διαστήματος δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες των ολιγόλεπτων εξόδων από την ατμόσφαιρα που πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες ούτε η Ρωσίδα ηθοποιός και ο Ρώσος σκηνοθέτης που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες τα γυρίσματα μιας ταινίας στον ISS.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό