21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η περίοδος των χορηγήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ολοκλήρωση της φάσης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών τον Ιούνιο επέτρεψε την αύξηση των χορηγήσεων όπως άλλωστε προσδοκούσαν και ανέφεραν όλες οι τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 2,3% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 493 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από τα 493 εκατ. ευρώ, τα 390 εκατ. ευρώ δάνεια τον Ιούνιο κατευθύνθηκαν προς επαγγελματίες ακολουθώντας και τις παραινέσεις της ΤτΕ αλλά και της κυβέρνησης για να ενισχυθούν οι επαγγελματίες. Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά θετική για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι εάν δεν επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στο β’ εξάμηνο 2021, η αύξηση των χορηγήσεων θα ενισχυθεί.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2021, ήταν θετική κατά 399 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,3% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 278 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 7,8% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 120 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.Δάνεια με αυστηρά κριτήρια

Αυτό που έχει αλλάξει πλέον είναι τα κριτήρια με τα οποία χορηγούν οι τράπεζες, τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επαγγελματίες. Σε ότι αφορά τους επαγγελματίες μετράει το μέγεθος των επιχειρήσεων σε όρους ενεργητικού και παγίων, οι παλαιότερες συνεργασίες με την τράπεζα, η συνέπεια αποπληρωμής υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σε ότι αφορά τους ιδιώτες, διαμορφώνονται πλαφόν χορηγήσεων από 5.000-25.000 ευρώ που βασίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια, συνέπεια απέναντι σε προηγούμενες χορηγικές υποχρεώσεις και βέβαια ρήτρες που θα διασφαλίζουν τις τράπεζες απέναντι σε αθέτηση και μη εξυπηρέτηση συμβολαίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό