23 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ξεκίνησαν οι δοκιμές των μονάδων της Σεληνιακής Πύλης, του διαστημικού σταθμού που θα υποστηρίζει τις επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι και τον Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας την αποστολή του και μάλιστα ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ανατέθηκε στην Space X, τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, η διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς και καταστροφής του σταθμού. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τον διάδοχο του ISS που θα βρίσκεται στη Σελήνη.

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισαν ότι δεν θα προχωρήσουν μαζί με τους διαστημικούς τους συμμάχους (Ιαπωνία, Καναδά) στη δημιουργία ενός νέου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από Γη και θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα που αναμένεται να δημιουργήσει διαστημικούς σταθμούς διαφόρων ειδών και χρήσεων τα επόμενα χρόνια γύρω από τον πλανήτη μας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή NASA και ESA θέλουν να ρίξουν το βάρος τους στη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού που θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και υποστηρίζει αρχικά τις επανδρωμένες αποστολές που θα στείλει η NASA στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια και στη συνέχεια θα υποστηρίζει τις επανδρωμένες βάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί.

Απώτερος στόχος της Σεληνιακής Πύλης (Lunar Gateway) όπως έχει ονομαστεί αυτός ο σταθμός είναι να υποστηρίζει και τις επανδρωμένες αποστολές και γενικότερα τα ταξίδια στον Άρη. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη Σεληνιακή Πύλη έτοιμη πριν υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη η οποία μετά από συνεχείς αναβολές προορίζεται τώρα για το Σεπτέμβριο του 2026. Όμως οι εργασίες κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης δεν ακολούθησαν αυτό το φιλόδοξο κατά πολλούς χρονοδιάγραμμα και έτσι η εκτόξευση της πρώτης μονάδας του σεληνιακού διαστημικού σταθμού αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα με την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη την αποστολή Artemis IV που είναι προγραμματισμένη για το 2028. Το πλήρωμα της αποστολής θα φροντίσει για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας και στη συνέχεια θα πάει στην επιφάνεια της Σελήνης.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες από την πρόοδο των εργασιών και των εγκαταστάσεων της Σεληνιακής Πύλης. Πιο συγκεκριμένα δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία από την κατασκευή της μονάδας HALO (Habitation and Logistics Outpost) που έχει αναλάβει ο βιομηχανικός γίγαντας Northrop Grumman και οι εργασίες πραγματοποιούνται στο Τορίνο. Είναι η μονάδα που θα εκτοξευτεί πρώτη.

Οι νέες εικόνες δείχνουν αστροναύτες της NASA και της ESA να βρίσκονται στο εσωτερικό ενός αντιγράφου της μονάδας εκτελώντας προσομοιωμένες εργασίες και κινήσεις. Τα τεστ αυτά γίνονται για να διαπιστωθεί πόσο άνετη αλλά και ασφαλής είναι η ζωή μέσα στη μονάδα και να γίνουν φυσικά οι απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις όπου αυτές κριθούν απαραίτητες.

πηγή φωτό. (Thales Alenia Space) Η μονάδα HALO. πηγή φωτό. (Thales Alenia Space)

Να σημειωθεί ότι η Σεληνιακή Πύλη θα λειτουργήσει και ως κόμβος παροχής υπηρεσιών στις επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζονται στον Άρη για αυτό και η ύπαρξη του κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την κατάκτηση του Διαστήματος από τον άνθρωπο.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό