23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξανά στο εδώλιο το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλήθος μελετών τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν υποδείξει διαφόρων ειδών αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Μια μεγάλη μετανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έρχεται να ενισχύσει όλες τις προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει την αρνητική πλευρά αυτών των ειδών κρέατος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 έρευνες που έγιναν σε διάστημα 30 ετών και στις οποίες πήραν μέρος 1.4 εκατ. άνθρωποι. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών όπως οι στεφανιαίες θρομβώσεις οι οποίες εμφανίζονται σε πολλά εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο ετησίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές για κάθε 50 γρμ. επεξεργασμένου κρέατος ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίων θρομβώσεων είναι 18%. Για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας όπως το βοδινό, το χοιρινό και στο αρνίσιο ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίων θρομβώσεων είναι 9%. Δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος πουλερικών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν διερεύνησαν τις αιτίες αυτής της αρνητικής επίδρασης στον οργανισμό των συγκεκριμένων ειδών κρέατος αλλά εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στις συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών στο κόκκινο κρέας και των αυξημένων ποσοτήτων αλατιού στο επεξεργασμένο κρέας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό