16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξανά στο εδώλιο τηλεόραση και gadgets για τον ύπνο των παιδιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και οι γονείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι στην καθημερινότητα τους τον αρνητικό ρόλο που παίζουν η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές στον ύπνο των παιδιών όλες οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν και επιστημονικά αυτό το γεγονός.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας έκαναν μια μετανάλυση μελετώντας τα δεδομένα 49 μεγάλων ερευνών που έγιναν σε διάστημα δέκα ετών από το 2009 ως το 2019 σε όλο τον κόσμο και αφορούσαν παιδιά ηλικίας πέντε-δεκαπέντε ετών. Κάθε έρευνα είχε μελετήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά με τη μικρότερη έρευνα να αφορά στοιχεία για 55 χιλιάδες παιδιά και την μεγαλύτερη στοιχεία για περίπου 400 χιλιάδες παιδιά.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «BMC Public Health» οι ερευνητές αναφέρουν τα παιδιά κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσο πρέπει για την ηλικία τους και επίσης ο ύπνος τους είναι κακής ποιότητας εξαιτίας της παρακολούθησης τηλεόρασης και της χρήσης διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών. Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από παραμέτρους όπως την ώρα που τα παιδιά πέφτουν στο κρεβάτι, την ώρα που τελικά κοιμούνται, την ποιότητα του ύπνου (π.χ πόσες φορές ξυπνούν την νύχτα), τη συνολική διάρκεια του ύπνου και το επίπεδο της κούρασης των παιδιών την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές για τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και τα λίγο μικρότερα το πρόβλημα είναι η τηλεόραση και τα tablet. Τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών πηγαίνουν πέφτουν πολύ αργά στο κρεβάτι και έχουν κακής ποιότητας ύπνο εξαιτίας της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. Το βασικότερο πρόβλημα των εφήβων ηλικίας 13-15 ετών είναι ότι δυσκολεύονται να τους πάρει ο ύπνος και σε αυτές τις ηλικίες ο βασικότερος παράγοντας που καθυστερεί την ξεκούραση τους είναι τα social media που τους διατηρούν σε συνεχή εγρήγορση.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ το μπλε φως των οθονών επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο των παιδιών αφού έχει διαπιστωθεί ότι αυτό το φως καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο διαταράσσοντας τον φυσικό κύκλο του ύπνου και προκαλώντας διάφορα προβλήματα στην όλη διαδικασία. «Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν αρκετό και καλό ύπνο ώστε να αποφύγουν εμφάνιση προβλημάτων υγείας ως αποτέλεσμα του κακού ύπνου» αναφέρει η Λίσμπεθ Λουντ, επικεφαλής της νέας μελέτης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό