16.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ξανά ο Rovanpera, στο βάθρο ο Tanak!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κalle Rovanpera κατέκτησε την τρίτη του νίκη σε μια part-time σεζόν για φέτος, με μια κυρίαρχη εμφάνιση στη Λετονία, καθώς η χώρα της Βαλτικής έκανε το ντεμπούτο της στο WRC.

Οι δύο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές Rovanpera και ο συνοδηγός του Jonne Halttunen δεν απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια των 20 κυρίως χωμάτινων ειδικών διαδρομών, καταγράφοντας μια άνετη νίκη με διαφορά 39,2 δευτερολέπτων.

Ο Rovanpera πήρε τη νίκη από τους ομόσταβλους του στην Toyota, Sebastien Ogier και Vincent Landais, που επέστρεψαν στο βάθρο μετά την απόσυρση τους από την Πολωνία.

Στο τελευταίο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Ott Tanak της Hyundai, ο οποίος άρπαξε τη θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή από τους τοπικούς ήρωες Martins Sesks και Renars Francis, μετά την εντυπωσιακή ανταγωνιστική τους εμφάνιση οδηγώντας ένα υβριδικό Rally1 στην πατρίδα τους.

Η θέση εκκίνησης ήταν πάντα κρίσιμος παράγοντας, και ο Rovanpera όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ξεκινούσε έκτος, αλλά είχε σταθερά εντυπωσιακή ταχύτητα και έκανε έξυπνες αποφάσεις για τα ελαστικά του για να εξασφαλίσει τη νίκη.

Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός εκμεταλλεύτηκε τα μαλακά του ελαστικά για να πάρει το προβάδισμα παίρνοντας την ειδική διαδρομή Bikernieki Super Special το βράδυ της Πέμπτης. Από τη στιγμή που πέρασε μπροστά, ο Rovanpera δεν απειλήθηκε ποτέ, ολοκληρώνοντας την Παρασκευή με προβάδισμα 15,7 δευτερολέπτων από τον εντυπωσιακό Sesks, αφού κέρδισε τέσσερις από τις επτά ειδικές. Πάντως, ο 24χρονος Sesks της M-Sport κέρδισε τις εντυπώσεις και τις πρώτες του ειδικές στο WRC.

Ο Rovanpera, που ξεκίνησε την καριέρα του στο ράλι στους χαλικόδρομους της Λετονίας, ήταν ο ταχύτερος σε έξι από τις οκτώ ειδικές διαδρομές του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένης της 200ής του WRC ειδικής διαδρομής σε μόλις 50 εκκινήσεις, επεκτείνοντας το προβάδισμά του σε 42,5 δευτερόλεπτα από τον Ogier, ο οποίος πέρασε τον Sesks στη δεύτερη θέση με διαφορά 4,7 δευτερολέπτων.

Με τους βαθμούς της Super Sunday, ο Rovanpera συνέχισε να πιέζει, τερματίζοντας τρίτος στην κατάταξη της Κυριακής και προσθέτοντας πέντε πόντους στους 18 που είχε συγκεντρώσει το Σάββατο για να ολοκληρώσει μια κυρίαρχη νίκη.

Ο Ogier πέρασε τον Rovanpera στην ειδική διαδρομή της Κυριακής και χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να πάρει επιπλέον βαθμούς για την ομάδα της Toyota και να κρατήσει τον Sesks στην μάχη για τις θέσεις του βάθρου. Ο Sesks προσπάθησε να κρατήσει τη θέση στο βάθρο, αλλά ένα μηχανικό πρόβλημα με το Puma του την Κυριακή του στέρησε το βάθρο. Έτσι, η απώλεια 1 λεπτού και 45 δευτερολέπτων τον έριξε στην έβδομη θέση συνολικά.

Ο Ott Tanak της Hyundai είχε ένα συναρπαστικό ράλι αλλά τερμάτισε μπροστά από τους αντιπάλους του για τον τίτλο, Elfyn Evans και Thierry Neuville. Ο Tanak ήταν φαβορί για να πρωταγωνιστήσει αλλά αγωνίστηκε να βρει ρυθμό πίσω από το τιμόνι του i20 N, τερματίζοντας την Παρασκευή έκτος συνολικά.

Ο Tanak αντεπιτέθηκε το Σάββατο για να κερδίσει την τέταρτη θέση, όπου παρέμεινε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ειδική 14, πριν υποστεί σπασμένο άξονα μετάδοσης και συγκρουστεί με ένα δέμα σανό στην ειδική 16.

Ο Εσθονός όμως μείωσε τη διαφορά στο πρωτάθλημα από τον Neuville, παίρνοντας τους 12 βαθμούς που ήταν διαθέσιμοι την Κυριακή για την κορυφαία κατάταξή του και τους 10μ για τη νίκη στην Power Stage του Σαββάτου.

Ο Adrien Fourmaux της M-Sport κατάφερε να φέρει το Ford Puma στην τέταρτη θέση, μετά από μια σταθερή και συνεπή πορεία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του αγώνα.

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος, Elfyn Evans, τερμάτισε πέμπτος συνολικά [έξι βαθμοί] και πήρε τέσσερις επιπλέον βαθμούς αφού πήρε την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Super Sunday. Πήρε έναν βαθμό από την Power Stage, όπου τερμάτισε πίσω από τους αντιπάλους του Neuville και Tanak. Ο ομόσταβλός του, Takamoto Katsuta, ήταν έκτος, αλλά έτρεχε στην τέταρτη θέση.

Απογοητευμένος από την απώλεια 1:23,3 ανοίγοντας τους δρόμους και τις μη επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές την Παρασκευή, οι ελπίδες του Neuville για το βάθρο εξανεμίστηκαν. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος κατάφερε να τερματίσει το Σάββατο στην όγδοη θέση για να πάρει τρεις βαθμούς. Ο Βέλγος στη συνέχεια ανέκαμψε με τρεις βαθμούς από την Super Sunday και τρεις από την Power Stage για να κρατήσει ένα μικρό προβάδισμα οκτώ βαθμών στο πρωτάθλημα από τον Tanak, ο οποίος ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Η πρώτη δεκάδα ολοκληρώθηκε από τον Esapekka Lappi της Hyundai και τον Gregoire Munster της M-Sport. Ο Lappi αγωνίστηκε να βρει ταχύτητα την Παρασκευή και έφτασε στον τερματισμό με πρόβλημα στον κινητήρα την Κυριακή. Ο Oliver Solberg τερμάτισε ενδέκατος συνολικά, καταγράφοντας τη δεύτερη νίκη του στην φετινή σεζόν του WRC2.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό