22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Μηταράκης – Kορωνοϊός: Υπευθυνότητα από κάποιους δήμους στα νησιά, ευθυνοφοβία και λαϊκισμός από άλλους

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών μέσω της αυξημένης επιφυλακής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αλλά και της αναστολής της υποβολής αιτημάτων ασύλου, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM», ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Η δικιά μας άποψη είναι ότι είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι απέναντι στη χώρα και για αυτό πάρθηκε αυτό το έκτακτο μέτρο. Άρα ήδη είδαμε το Μάρτιο οι ροές να είναι ιδιαίτερα μειωμένες σε σχέση με το 2019, αλλά και μετά από μία περίοδο 8 μηνών που συνολικά η αύξηση ήταν 86% στις αφίξεις» και συμπλήρωσε ότι «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά, λόγω κορωνοϊού».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «κάποιοι δήμοι με μεγάλη σοβαρότητα βοήθησαν. Είχαν ευθύνη για τον κόσμο τους, για την δικιά τους τοπική κοινωνία. Και κάποιοι Δήμοι κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα 10 άτομα. Και να είχαμε αυτά τα λεφτά, θα τα χρησιμοποιήσαμε για το εθνικό σύστημα υγείας και για την προστασία του τοπικού πληθυσμού. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, τα συνεργεία και όσα συνεργεία υπάρχουν στις δομές, λειτουργούν με το 1/5 του προσωπικού, καθώς και ότι όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζεται. Προσέθεσε, δε, πως «στην Κω και στην Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η Περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφο της να προχωρήσουμε στην δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή. Στην Σάμο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που ήδη κατασκευάζεται. Στην Χίο και στη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτή την στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια. Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μιας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στην συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δυο μεγάλων ανοιχτών δομών».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας στην ενδοχώρα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 25.000 θέσεις.  Έχουμε στόχο να εκκενώσουμε 6.000 από άτομα τα οποία πλέον δεν δικαιούνται αυτής της παροχής. Δυστυχώς, Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν την τροπολογία για την εκκένωση των υφιστάμενων δομών στην ενδοχώρα» και προσέθεσε: «δημιουργούμε, φέτος άλλες 5000 θέσεις και του χρόνου άλλες 10.000 θέσεις διεσπαρμένες σε διαμερίσματα για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Στόχος μας δεν είναι να γεμίσει η Ελλάδα δομές. Αλλά, να λειτουργεί το σύστημα ασύλου ταχύτερα και παράλληλα με τη φύλαξη των συνόρων να μειώσουμε τις ροές».     

Για τα νέα μέτρα ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράψαμε χθες, επιτρέπουμε, πλέον, μέσα στα κέντρα τη δημιουργία σημείων διανομής ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αναστείλαμε την πληρωμή του για να μην έχουμε ουρές στα ΑΤΜ. Και έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει, να μπει ΑΤΜ στις δομές». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό