22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Ντροπιαστική» ήττα των Τόρις σε Τσέσαμ και Άμερσαμ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη μια σχεδόν «ντροπιαστική» ήττα όταν το Συντηρητικό Κόμμα του έχασε τις εκλογές στα περίχωρα του Λονδίνου, λίγα μόλις μίλια από τη δική του έδρα.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έχασε την εκλογική περιφέρεια Τσέσαμ και Άμερσαμ, ιστορικό προπύργιο που διατηρούσε από το 1974 στην κεντρική Αγγλία στις αναπληρωματικές εκλογές κατά τις οποίες νικητές αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες .

Εξασφαλίζοντας το 57% των ψήφων, η Σάρα Γκριν επικράτησε του υποψηφίου των Τόρις Ντέιβιντ Φλιτ στην ψηφοφορία η οποία διεξήχθη μετά τον θάνατο της κατόχου της βουλευτικής έδρας.

«Αυτό θα προκαλέσει ωστικό κύμα στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό. Αν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να νικήσουν του Τόρις εδώ, μπορούν να τους νικήσουν οπουδήποτε. Ο γαλάζιος τοίχος (των Τόρις) μπορεί να γκρεμιστεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος Εντ Ντέιβι κάνοντας λόγο για μία συμβολική νίκη που δείχνει την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον που δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την διαχείριση της πανδημίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στις τελευταίες εκλογές λόγω των θέσεών τους κατά του Brexit, δεν αλλάζει τις συντεταγμένες των βρετανικών πολιτικών πραγμάτων, υποδεικνύει όμως μία αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα στην συγκυρία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μπορεί οι κυβερνώντες Τόρις να απέσπασαν έδρες εντός του «Κόκκινου Τοίχου» του Εργατικού Κόμματος στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Αγγλίας, αλλά φαίνεται ότι χάνουν έδαφος στις περισσότερο ευνοημένες περιοχές της νότιας Αγγλίας, τις οποίες μέχρι σήμερα θεωρούσαν δεδομένες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό