25.5 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Νοτοπούλου: «Ο Κασσελάκης προσπάθησε να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Κυβερνώσα δύναμη ο προοδευτικός χώρος»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μίλησε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν στις κάλπες με σκοπό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να απαλλαγεί η κοινωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να κατατεθεί μια εναλλακτική πολιτική πρόταση. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Επόμενη μέρα» του Action 24, ανέφερε αρχικά: «Πολλά λέγονται αυτή την περίοδο και προσπαθώ να καταλάβω τη συλλογιστική πορεία. Θα προσέλθει δηλαδή ο κόσμος σε ένα συνέδριο που συγκαλείται για την επικύρωση υποψηφιοτήτων, έχοντας κλείσει ο προσυνεδριακός διάλογος, προκειμένου να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος γύρω από την προεδρία και το πώς θα πορευτεί το κόμμα μας στο εξής και αυτό το συνέδριο θα αποφασίσει τελικά ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση; Δεν μπορεί να γίνει κάποια τέτοια πρόβλεψη του καταστατικού που να λέει ότι μπορεί να αναιρεθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη συζήτηση και να μιλήσουμε λίγο πιο απλά και κατανοητά».

Για το επικείμενο συνέδριο, σχολίασε: «Το συνέδριο έχει άλλο στόχο, άλλο σκοπό. Αυτό το έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν μία δύσκολη απόφαση. Το να φτάσει να γίνει πρόταση μορφής στον πρόεδρο ενός κόμματος και να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο, ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για το κόμμα και ότι το αρμόδιο όργανο -η Κεντρική Επιτροπή- έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει την ίδια την ύπαρξη του κόμματος. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένη να συμμετάσχω σε ένα συνέδριο οχλαγωγίας ή ύβρεων, αλλά σε ένα βαθιά πολιτικό συνέδριο. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε στον προσυνεδριακό διάλογο. Εύχομαι και πιστεύω ότι όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν ως σύνεδροι, θα προσέλθουν με μόνη τους αγωνία να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Τέτοιες πρακτικές ή ρητορικές, δεν μπορεί να αφορούν ένα δημοκρατικό κόμμα».

«Ο Κασσελάκης προσπάθησε να διαλύσει το κόμμα»

Για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται εν όψει των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε: «Αυτές οι δημοσκοπήσεις κατατάσσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πάρα πολύ χαμηλές θέσεις. Άρα λοιπόν δεν μιλάμε για μια ελπίδα που έρχεται στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Μιλάμε για έναν άνθρωπο και μια ηγετική ομάδα που έχει αποδείξει ότι έχει καταφέρει να χαμηλώσει πάρα πολύ το κόμμα και έχει προσπαθήσει να το διαλύσει. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο ότι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι έμπνευση και κίνητρο για να έρθει στην κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -κατά την εκτίμησή μου- έχει μια ιστορική υποχρέωση, έναν ιστορικό ρόλο και αυτός είναι να απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να καταθέσει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του ως κόμμα. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, ούτε άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, όπως αυτά προσδιορίζονται. Άρα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να παλέψει για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, να εμπνεύσει και τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν και στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ και στις κάλπες των Εθνικών εκλογών για να δώσουν μία λύση στα προβλήματά τους».

Για το αν βλέπει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλων όμορων δυνάμεων εν όψει των Εθνικών εκλογών, απάντησε: «Προφανώς, έχει αποδειχθεί πως όταν ενώνουν δυνάμεις οι προοδευτικοί πολίτες, μπορούν να κάνουν μεγάλες ανατροπές. Φάνηκε στον δήμο Αθηναίων, φάνηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον δήμο Καλαμαριάς, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Κι εκεί λοιπόν να αποδείξουμε και στην πράξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον χώρο της αυτοδιοίκησης και στον χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Διαφορετικά θεωρείτε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να δίνει άλλοθι σε κόμματα που επιδιώκουν να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιο θα είναι μπροστά στο 13, 14, 15%, χωρίς να δίνουν λύση στα προβλήματά του; Ή θα δοθεί αυτός ο χώρος στην ακροδεξιά;».

«Κασσελάκης – Ανδρουλάκης δεν επιθυμούσαν συνεργασία»

Για τους λόγους που δεν προχώρησε μια συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε: «Γιατί δεν το επιθυμούσαν και οι δύο, δεν ήταν στο πολιτικό τους σχέδιο. Ο κύριος Ανδρουλάκης ακόμη περισσότερο έχει την ευθύνη, διότι δεν συναίνεσε σε ένα σχέδιο ενότητας προοδευτικών δυνάμεων στις προηγούμενες Εθνικές εκλογές. Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την ενότητα και να μην κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επέμενε τότε σε έναν πολύ κακό σχεδιασμό για το πώς θα δυναμώσει τον χώρο του -και τον προσωπικό και τον πολιτικό- αλλά όχι πώς θα καταστήσει τον προοδευτικό χώρο κυβερνώσα δύναμη.

Από την άλλη μεριά, όταν ήρθε ο κύριος Κασσελάκης, φάνηκε πως δεν τον απασχολεί καθόλου αυτό το σχέδιο και καθόλου δεν ήθελε να το υπηρετήσει με τη θετική έννοια. Το αντίθετο. Πάρα πολλές φορές έβαλε το εγώ μπροστά, την καρέκλα και ποτέ δεν έβαλε την ενότητα και στο ίδιο του το κόμμα. Άρα θα ήταν παράλογο να του ζητήσουμε να το επιδιώξει και με άλλους πολιτικούς χώρους. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι με τους ίδιους αρχηγούς δεν μπορεί να είναι εφικτό αυτό το σχέδιο».

«Από διαφορετική πολιτική μήτρα ο κ. Αντώναρος»

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν για κουκούλες, η Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε: «Αυτά δεν έχουν καμία θέση στον χώρο της Αριστεράς. Είναι πολύ διαφορετική η πολιτική μήτρα από την οποία προέρχεται ο καθένας μας. Ο κύριος Αντώναρος έχει εντελώς διαφορετικές καταβολές στο σήμερα, όμως ουδεμία σχέση μπορούμε να έχουμε πολιτική. Αυτό το λέω εκ του αποτελέσματος και προφανώς δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχτώ να ονομάζονται, είτε συνάδελφοί μου βουλευτές, είτε σύντροφοι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ως άνθρωποι που φοράνε κουκούλες, σε έναν χώρο που για να μπούμε εμπνευστήκαμε από τους αγώνες της αντίστασης, τον αντιδικτατορικό αγώνα. Και σήμερα φτάνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα να απευθύνει τέτοιες βαρύτατες κατηγορίες σε στελέχη της Αριστεράς. Αυτά όχι μόνο δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, αλλά είναι κυρίαρχος λόγος για να δώσουμε τη μάχη της απαλλαγής από αυτή τη νοοτροπία».

«Καλοδεχούμενη η υποψηφιότητα Φαραντούρη»

Για την υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε: «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε πρωτίστως για το πολιτικό πλαίσιο και τις πολιτικές γραμμές και φυσικά για πρόσωπα τα οποία θα υπηρετήσουν αυτές τις κατευθύνσεις. Για μένα το σημαντικό είναι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν ότι θα δώσουν από κοινού τον αγώνα απέναντι στη νοοτροπία και πρακτική Κασσελάκη. Να σώσουμε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την επόμενη μέρα να παλέψουμε για την ενότητα του προοδευτικού χώρου για να δώσουμε διέξοδο στον ελληνικό λαό. Κάθε υποψηφιότητα που έρχεται σε αυτό το πλαίσιο είναι καλοδεχούμενη. Είναι ενισχυτική διότι ανοίγει τον πολιτικό διάλογο, όπως και του Φάμελλου, όπως και του Πολάκη, όπως και του Φαραντούρη. Από εκεί και πέρα, η κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να ξεδιπλώσει το πολιτικό της πρόγραμμα, τις πολιτικές θέσεις και πάνω σε αυτό θα συσπειρώσει και αντίστοιχες δυνάμεις. Το σημαντικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη δύναμη. Αυτό δηλαδή που διακινδυνεύσαμε να χάσουμε τον τελευταίο χρόνο και μας πόνεσε όλους πολύ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό