20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νιώθεις διαρκώς εξουθενωμένη; Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να έχεις περισσότερη ενέργεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Σταμάτα να καταναλώνεις αυτές τις τροφές αν θέλεις να έχεις περισσότερη ενέργεια.

Μπορεί να σου φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι το φαγητό μπορεί πραγματικά να εξαντλήσει την ενέργειά μας – κατά κάποιο τρόπο-, αλλά είναι πραγματικότητα.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν στο σώμα μας από ό,τι τα οφέλη μας δίνουν, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε είτε μια άμεση βαριά πτώση (όπως ένα cheeseburger στο μεσημεριανό μας διάλειμμα) είτε κάνοντάς μας να πεινάμε μια ώρα αργότερα.

9 εύκολοι τρόποι για να μην παρεκκλίνεις από την υγιεινή διατροφή σου

Η κλινική διατροφολόγος, Cassie Brown, MS, CHHP, μας ενημερώνει πώς να ανιχνεύουμε αυτές τις κύριες ομάδες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε όταν πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε υψηλή λειτουργικότητα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τόσο οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όσο και η κρυμμένη ζάχαρη στα «υγιεινά τρόφιμα» που έχουν ελάχιστη έως καθόλου περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μας «τρώνε» την ενέργεια.

Σύμφωνα με την ειδικό, «λευκά ζυμαρικά, ψωμιά, κράκερ, καραμέλες, χυμοί, granola, κ.λπ. είναι εντελώς ακατάλληλες τροφές. Έχω δει το σάκχαρο στο αίμα των πελατών να αυξάνεται δραματικά μετά την κατανάλωση πλιγουριού βρώμης, χυμών και άλλων τροφών που διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά. Τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης και το ρύζι μπορεί να είναι απολύτως υγιεινά, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα διαφορετικά».

Αλκοόλ

«Το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα καταθλιπτικό, γι’ αυτό σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και νυσταγμένη. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας μειώνοντας το σημαντικό(!) στάδιο REM του ύπνου. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη αδυναμία για ποιοτικό ύπνο REM σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης – τα οποία μπορεί να είναι εξουθενωτικά», υποστηρίζει η Brown.

Υπερκατανάλωση καφεΐνης/καφέ

«Η καφεΐνη στην πραγματικότητα μπλοκάρει την ορμόνη αδενοσίνη που μας προκαλεί υπνηλία. Έτσι, όταν η καφεΐνη εξαφανιστεί και έχουμε υψηλά επίπεδα αδενοσίνης, θα νιώσουμε ξανά την κούραση. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της κορτιζόλης, γνωστής και της κύριας ορμόνης του στρες, και η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει άγχος και κόπωση», λέει η Cassie Brown.

Κόκκινο κρέας

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, «το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλή ποσότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας. Το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να συμβάλει στην κούραση εάν δεν το αφομοιώσουμε σωστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε για ανισορροπία στην υγεία του εντέρου και αυξημένη φλεγμονή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν το τσάι σου ανθυγιεινό
4 λόγοι για να βάλεις το τσάι κανέλας στη ζωή σου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό