15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νησιά Τόνγκα: Η πιο ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί ποτέ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ισχύς της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι ισοδυναμούσε με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες και προκάλεσε τσουνάμι 15 μέτρων ύψους

Η φονική έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε στις αρχές του έτους στα νησιά Τόνγκα ήταν η πιο ισχυρή που έχει καταγραφεί ποτέ με τον σύγχρονο εξοπλισμό, αποκάλυψε σήμερα μια ομάδα επιστημόνων στη Νέα Ζηλανδία.

Η ισχύς της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι, που σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ισοδυναμούσε με εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες και προκάλεσε τσουνάμι 15 μέτρων ύψους.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια, ισοπεδώθηκαν παράκτιες περιοχές των νησιών και έσπασε το καλώδιο επικοινωνιών το οποίο συνέδεε το αρχιπέλαγος με το δίκτυο του ίντερνετ.

“It was a shotgun blast directly into the sky”. 💥

NIWA scientists have confirmed January’s eruption of the Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volcano was the largest ever recorded with modern technology. 🌋

🎥 Watch the full video here ➡️ https://t.co/XBEIjuWE7C pic.twitter.com/BMwcp0YP7C

— NIWA (@niwa_nz) November 21, 2022

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού βρέθηκε αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο επί εβδομάδες, γεγονός που δυσχέρανε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Εκρηξη ρεκόρ 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Νεοζηλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Νερό και την Ατμόσφαιρα, από την ηφαιστειακή έκρηξη εκλύθηκαν περίπου 10 κυβικά χιλιόμετρα υλικών, το αντίστοιχο 2,6 εκατομμυρίων πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων.

Τα υλικά αυτά εκτοξεύθηκαν σε ύψος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων, φτάνοντας τη μεσόσφαιρα, πάνω από τη στρατόσφαιρα. «Η έκρηξη έφτασε ένα ύψος ρεκόρ, είναι η πρώτη που βλέπουμε να φτάνει τη μεσόσφαιρα», δήλωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος Κέβιν Μακέι.

Η έκρηξη του Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι ανταγωνίζεται με την έκρηξη το 1883 του ηφαιστείου Κρακάτοα, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδονησία, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα μέτρησης.

Experts explain just how massive Tonga’s volcanic eruption really was https://t.co/t7tpcsYL6S #Newshub pic.twitter.com/iv0y8O9AKZ

— Newshub (@NewshubNZ) November 21, 2022

Η ομάδα των επιστημών βρήκε επίσης ότι ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει πλέον βάθος 700 χιλιομέτρων.

Οι πυροκλαστικές ροές που σχηματίστηκαν, οι οποίες φτάνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και κινούνται με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα, μετέφεραν υλικά από το ηφαίστειο σε βάθος τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Οι πυροκλαστικές ροές φαίνεται ότι έχουν φτάσει ακόμη πιο μακριά, ίσως έως τα 100 χιλιόμετρα», εκτίμησε η Έμιλι Λέιν, διευθύντρια ερευνών της ομάδας.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό