20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νευρικός κλονισμός στην Άγκυρα μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν περνάει μέρα χωρίς να δείξει η Άγκυρα τον εκνευρισμό και την ανησυχία της για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή τα εξοπλιστικά, ενώ για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε και στην αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Καθηγητές και διεθνολόγοι μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναλύουν τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν τόσο σε σχέση με την απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί, όσο και σε σχέση με τη δημοσκοπική πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Τουρκία, με τον Χουλουσί Ακάρ να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για την συμμαχία Αθήνας – Παρισιού και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα, ιδιαίτερα πρόσφατα, απέκτησε αγάπη για τους εξοπλισμούς κάνοντας συμφωνίες με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών. Εμείς λέμε, πρώτα η αριθμητική, πρώτα η ιστορία. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες προσπάθειες. Εγκαταλείψτε αυτή την τακτική» δήλωσε ο Ακάρ. 

Από το παραλήρημα του Ακάρ, δεν έλειψαν και οι παράλογες αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Έρχονται και κάνουν άσκηση στις Οινούσσες. Δεν είναι αυτό πρόκληση;  Πρέπει κάποιες χώρες να δουν πως η Ελλάδα με τέτοιες προβοκάτσιες είναι αυτή που αυξάνει την ένταση».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν άφησε απ έξω ούτε την Κύπρο, όπου με πειρατικές μεθόδους, πολεμικά πλοία της Τουρκίας κατέλαβαν την περιοχή ερευνών του Nautical Geo, το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Λάρνακας. Ο Ακάρ μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για… «τουρκική περιοχή».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνιστά όρο της εθνικής ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών των νησιών. Δηλαδή, αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα αυτά τα νησιά, δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν Έλληνας υπουργός έβγαλε φωτογραφία σε ένα από αυτά τα νησιά εδώ και λίγες μέρες.

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά έστειλε ο Νίκος Δένδιας. «Εξτρεμιστικές ιδέες απειλούν να αναβιώσουν ξεχασμένες εδώ και καιρό εχθρότητες και εντάσεις. Αυτό συμβαίνει με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι τα δύο μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χρησιμοποιούνται πλέον για πολιτικούς σκοπούς. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν/μιου Καντίρ Χας Δημήτρης Τριανταφύλλου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι στην Τουρκία επικρατεί «μια παράνοια με το γεγονός ότι οπλίζεται η Ελλάδα, και νομίζω ο εκνευρισμός πηγάζει από αυτά, δηλαδή άμεσα από το γεγονός ότι έρχονται κορβέτες και φρεγάτες και παίρνει όλα τα Rafale, άμεσα επειδή βλέπει ότι ο Μακρόν παίζει ένα παιχνίδι, αγνοεί τον Ερντογάν και στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα αναφορικά με τη Μεσόγειο». 

Εκτός από την αμυντική συνδρομή, τη νευρικότητα της Άγκυρας επιτείνει και η πιθανότητα ελληνικής παρουσίας στο Σαχέλ. 

«Αυτό που επηρεάζει, τους πειράζει και δεν το αναφέρουν ανοιχτά, είναι ακριβώς η όλη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το Σαχέλ. Είναι μια ποιοτική αναβάθμιση της Ελλάδας, το γεγονός ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σταλεί στρατός, Ένοπλες Δυνάμεις δικές μας στο Σαχέλ με τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους όπου και εκεί πέρα, όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και μια αμερικανική κάλυψη γενικότερη. Και νομίζω είναι κάτι που η Ελλάδα προς το παρόν δεν το έχει ξαναδείξει. Η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να στέλνει στρατό εδώ, στέλνει στρατό εκεί» πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου. 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής ΝΔ – Διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, «η Τουρκία χάνει το μέτρο και την ψυχραιμία της. Δεν περίμενε από την Ελλάδα να υπογράψει αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία που δημιουργεί νέα δεδομένα και προφανώς θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία λειτουργεί ως εμπόδιο στο έωλο αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό